Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vychovatelství a pedagogika volného času (KZV / VPČN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VPČN - Vychovatelství a pedagogika volného času, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Volný čas - pojmosloví.2. Stručný vývoj výchovy ve volném čase.3. Volný čas a životní styl.4. Výchova mimo vyučování, vymezení pojmu, funkce, požadavky na realizaci.5. Zájmová činnost jako součást výchovy ve volném čase.6. Instituce pro výchovu mimo vyučování7. Školní družina a školní klub, domov mládeže, dům dětí a mládeže.8. Občanská sdružení pro děti, mládež a dospělé.9. Hra, zájmové činnosti a jejich metodika.10. Animace.11. Zážitková pedagogika a její význam ve výchově.12. Sdružování dětí a mládeže ve vrstevnických skupinách.13. Dobrovolnictví jako forma spolupráce při volnočasových aktivitách.14. DiskuzeSemináře:1. Streetwork.2. Streetwork a drogová problematika.3. Etický kodex terénního pracovníka.4. Duševní zdraví a faktory ho ovlivňující.5. Odborná terminologie k dané problematice.6. Režim práce a odpočinku, únava.7. Diskuze k dané problematice8. Smysl života.9. Prezentování seminárních prací.10. Prezentování seminárních prací.11. Prezentování seminárních prací.12. Praktická ukázka zvládání stresových situací13. Praktická ukázka zvládání stresových situací14. Odevzdání seminárních prací

Získané způsobilosti

Pozitivní edukační ovlivnění volného času dětí a mládeže, reflexe současného stavu a předpokládaný vývoj.

Literatura

HOFBAUER, B.:. Děti, mládež a volný čas. Praha: Portál, 2004. FERRUCCI, P.:. Děti nás učí. Výchova jako dobrodružství. Praha: Práh, 1999. ELLIOTT, J., PLACE, M.:. Dítě v nesnázích: prevence, příčiny, terapie. Praha: Grada, 2002. TOŠNER, J., SOZANSKÁ, O.:. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Praha: Portál. ELLIOTOVÁ, M.:. Jak ochránit své dítě. Praha: Portál, 1995. VESELÁ, J.:. Jak ve volném čase? Hradec Králové: Gaudeamus, 1997. SPOUSTA,V.:. Kapitoly z pedagogiky volného času. Brno: MU, 1998. NĚMEC, J. et al.:. Kapitoly ze sociální pedagogiky a pedagogiky volného času. Brno: Paido, 2002. MATOUŠEK, O.:. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. PÁVKOVÁ, J. et al.:. Pedagogika volného času. Praha: Portál, 1999. MATOUŠEK, O.:. Práce s rizikovou mládeží: projekt LATA a další alternativy věznění mládeže. Praha: Portál, 1996. SPOUSTA, V.:. Teoretické základy výchovy ve volném čase. Brno: MU, 1994.

Požadavky

Práce na PC, připojení k internetu.Vybraná témata jsou předmětem konzultací, které mají charakter u tutoriálu. Tzv. řízené samostudium, včetně přípravy na konzultace - tutoriály (student je metodicky veden vyučujícím). Studijní literatura: viz literatura uvedená níže.

Garant

doc. Michal Kaplánek, Th.D.

Vyučující

Mgr. Anna Dudovádoc. Michal Kaplánek, Th.D.