Předmět Výživa a kvalita potravin II (KZV / VPN2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VPN2 - Výživa a kvalita potravin II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Složení a vlastnosti sacharidů a potravin s převládajícím zastoupením těchto živin2. Složení a vlastnosti bílkovin a potravin s bohatým obsahem bílkovin3. Složení a vlastnosti tuků a tučných potravin4. Potraviny pro zvláštní výživu a potravinové doplňky5. Bezpečné potraviny6. Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu a výběr potřebných potravin pro běžnou a speciální výživu7. Zdravotní bezpečnost potravin a jejich kontaminace8. Aditivní a antinutriční látky ve výživě9. Systémové řízení jakosti potravin10. Sacharidy v potravinách a umělá sladidla11. Bílkoviny rostlinného a živočišného původu v potravinách a jejich odlišné nutriční vlastnosti12. Funkce tuků ve výživě13. Vlastnosti jednotlivých druhů tuků z hlediska oxidace , trvanlivosti a prevence výskytu civilizačních chorob14. Biopotraviny
Získané způsobilosti
profesní kompetence v oblasti podpory zdravého životního stylu
Literatura
MOUDRÝ, J.:. Bioprodukty. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Mze ČR, 1997. VELÍŠEK, J.:. Chemie potravin I. Tábor: Ossis, 1999. VELÍŠEK, J.:. Chemie potravin II. Tábor: Ossis, 1999. VELÍŠEK, J.:. Chemie potravin III. Tábor: Ossis, 1999. KODL, J., TUREK, B.:. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravinové doplňky. Praha: ÚZP, 1998. PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P.:. Základy výživy. Praha: Svoboda Servis, 2002.
Požadavky
Aktivní účast ve výuce, ve cvičeních.
Garant
prof. Ing. Milan Pešek, CSc.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.
Vyučující
MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.prof. Ing. Milan Pešek, CSc.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.prof. Ing. Milan Pešek, CSc.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.