Předmět Výživa a zdraví (KZV / VÝŽB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VÝŽB - Výživa a zdraví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky a semináře1. Lidská výživa, historické vývoj složení lidské stravy.2. Základní pojmy, vlivy na lidskou výživu.3. GIT - stavba, funkce, trávení a vstřebávání.4. Hlavní živiny - proteiny ve výživě, složení, funkce v systému.5. Hlavní živiny - tuky ve výživě, složení, funkce v systému.6. Hlavní živiny - sacharidy ve výživě, složení, funkce v systému.7. Voda ve výživě, funkce vody ve výživě, význam pro organismus, koloběh vody v organismu.8. Vitamíny a příbuzné látky.9. Esenciální anorganické látky (minerální) látky.10. Energetická bilance organismu.11. Obezita a další poruchy ve výživě.12. Výživové směry a strategie.13. Charakteristika, vlastnosti a složení vybraných potravin. Význam ve výživě, možná hygienická rizika, výrobní cyklus.14. Základy a pravidla racionální výživy. Životní styl a výživa.
Získané způsobilosti
Znalost základních forem, metod ke sledování stravovacích návyků v populaci. Praktické zvládnutí monitorovacích metod. Vyhodnocení energetického metabolismu.
Literatura
Grogan, S. Body Image. Praha. Grada Publishing. 2000. Frűhauf, P. a kol. Fyziologie a patologie dětské výživy. Praha. Karolinum.2000. Hanreich, I.:. Jídlo a pití malých dětí. Praha, Grada, 1999. Fraňková, S., Dvořáková-Janů, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha. Karolinum. 2003. Fořt, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice. Svět kulturistiky.1996.
Požadavky
Aktivní účast na přednáškách a seminářích.
Garant
Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.
Vyučující
MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.