Předmět Výživa a zdraví (KZV / VÝŽU)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VÝŽU - Výživa a zdraví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Lidská výživa, historické vývoj složení lidské stravy.2. Základní pojmy, vlivy na lidskou výživu.3. GIT - stavba, funkce, trávení a vstřebávání.4. Hlavní živiny - proteiny ve výživě, složení, funkce v systému.5. Hlavní živiny - tuky ve výživě, složení, funkce v systému.6. Hlavní živiny - sacharidy ve výživě, složení, funkce v systému.7. Voda ve výživě, funkce vody ve výživě, význam pro organismus, koloběh vody v organismu.8. Vitamíny a příbuzné látky.9. Esenciální anorganické látky (minerální) látky.10. Energetická bilance organismu.11. Obezita a další poruchy ve výživě.12. Výživové směry a strategie.13. Charakteristika, vlastnosti a složení vybraných potravin. Význam ve výživě, možná hygienická rizika, výrobní cyklus.14. Základy a pravidla racionální výživy. Životní styl a výživa.
Získané způsobilosti
Znalost základních forem, metod ke sledování stravovacích návyků v populaci. Praktické zvládnutí monitorovacích metod. Vyhodnocení energetického metabolismu.
Literatura
FOŘT, P.:. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) :doplněno ukázkovými recepty. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006. WOLF, A. a kol.:. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985. TROJAN, S. a kol.:. Lékařská fyziologie. Praha: Avicenum, 1994. PROVAZNÍK, K.:. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. Praha: SZÚ, 2003. FOŘT, P.:. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: METRAMEDIA, 2001. KRCH, F. D. a kol.:. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 1999. HRUBÝ, S.:. Pravda o dietách - o redukční zvláště. Úvaly: Ratio, 1997. FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ - JANŮ, V.:. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: UK , 2003. MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D.:. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha: Portál, 2001. FOŘT, P.:. Stop dětské obezitě :co vědět, aby nebylo pozdě. Praha: Ikar, 2004. FOŘT, P.:. Výživa a sport. Praha: Olympia, 1990. FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J.:. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: Editio, 2000. FOŘT, P.:. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada Publishing, 2004. NEVORAL,J.:. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. PÁNEK, J.:. Základy výživy. Praha: Svoboda, 2002.
Požadavky
Aktivní účast, test znalostí.
Garant
Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.doc. MUDr. Miroslav Stránský
Vyučující
MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.doc. MUDr. Miroslav Stránský