Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a zdraví (KZV / VÝŽU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VÝŽU - Výživa a zdraví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lidská výživa, historické vývoj složení lidské stravy.2. Základní pojmy, vlivy na lidskou výživu.3. GIT - stavba, funkce, trávení a vstřebávání.4. Hlavní živiny - proteiny ve výživě, složení, funkce v systému.5. Hlavní živiny - tuky ve výživě, složení, funkce v systému.6. Hlavní živiny - sacharidy ve výživě, složení, funkce v systému.7. Voda ve výživě, funkce vody ve výživě, význam pro organismus, koloběh vody v organismu.8. Vitamíny a příbuzné látky.9. Esenciální anorganické látky (minerální) látky.10. Energetická bilance organismu.11. Obezita a další poruchy ve výživě.12. Výživové směry a strategie.13. Charakteristika, vlastnosti a složení vybraných potravin. Význam ve výživě, možná hygienická rizika, výrobní cyklus.14. Základy a pravidla racionální výživy. Životní styl a výživa.

Získané způsobilosti

Znalost základních forem, metod ke sledování stravovacích návyků v populaci. Praktické zvládnutí monitorovacích metod. Vyhodnocení energetického metabolismu.

Literatura

FOŘT, P.:. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) :doplněno ukázkovými recepty. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006. WOLF, A. a kol.:. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985. TROJAN, S. a kol.:. Lékařská fyziologie. Praha: Avicenum, 1994. PROVAZNÍK, K.:. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. Praha: SZÚ, 2003. FOŘT, P.:. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: METRAMEDIA, 2001. KRCH, F. D. a kol.:. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 1999. HRUBÝ, S.:. Pravda o dietách - o redukční zvláště. Úvaly: Ratio, 1997. FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ - JANŮ, V.:. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: UK , 2003. MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D.:. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha: Portál, 2001. FOŘT, P.:. Stop dětské obezitě :co vědět, aby nebylo pozdě. Praha: Ikar, 2004. FOŘT, P.:. Výživa a sport. Praha: Olympia, 1990. FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J.:. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: Editio, 2000. FOŘT, P.:. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada Publishing, 2004. NEVORAL,J.:. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. PÁNEK, J.:. Základy výživy. Praha: Svoboda, 2002.

Požadavky

Aktivní účast, test znalostí.

Garant

Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.doc. MUDr. Miroslav Stránský

Vyučující

MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.doc. MUDr. Miroslav Stránský