Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova k zodpovědnosti za zdraví (KZV / VZZNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VZZNK - Výchova k zodpovědnosti za zdraví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Determinace zdraví, zdraví jako stav i proces, fyzické a psychické zdraví, zdraví a nemoc, individuální péče o zdraví, význam imunity pro podporu zdraví, imunitní trénink, zásady zdravého životního stylu, vliv životního prostředí na zdraví2. Optimální týdenní pohybová zátěž, nedostatek pohybu - psychofyziologické následky, preventivní význam pohybu ve vztahu k civilizačním nemocem, optimální tělesná hmotnost, tělesná aktivita a psychické zdraví3. Preventivní význam výživy, alternativní výživa, poruchy výživy, návykové látky a závislosti4. Tělesná relaxace a regenerace, psychická relaxace a spánek, regulace stresových stavů teorie a technikySemináře1. Zdraví různé pojetí definicí, zdraví a imunita, životní styl s pozitivními rysy, životní styl s negativními rysy, negativní vliv životního prostředí na zdraví přírodní faktory, negativní vliv životního prostředí na zdraví antropogenní vlivy,2. Optimální týdenní pohybová zátěž, nebezpečí nárazovitého (nepravidelného) pohybu, význam PA pro redukci tělesné hmotnosti, zdravotní rizika a negativní působení obezity,3. Diety a výživová doporučení, vitamíny a minerální látky, pitný režim, redukce tělesné hmotnosti4. Tělesná relaxace a psychická relaxace, fyziologický význam spánku, nedostatek spánku a jeho, poruchy, negativní emoce vliv na zdraví, odstraňování stresových faktorů, zdravotní přínos sexu.

Získané způsobilosti

Vytvoření programu podporujícího zdravý životní styl. Prezentace programu ve vybraném edukačním zařízení.

Literatura

PAYNE, J. A KOL.:. Kvalita života a zdraví. Praha: Triton, 2005. KLESCHT, V. Pět pilířů zdravého života. Brno: Computer Press, 2008. BLAHUTKOVÁ, M., ŘEHULKA, E., DVOŘÁKOVÁ, Š.:. Pohyb a duševní zdraví. Brno: Paido, 2005. DANZER, G.:. Psychosomatika. Praha: Portál, 2001. KUKAČKA, V. Udržitelnost zdraví. České Budějovice: ZF JU, 2010. LIBA, J.:. Výchova k zdraviu a škola. Prešov: PF PU, 2005. MACHOVÁ, J.; KUBÁTOVÁ, D. Výchova ke zdraví. Praha: Grada. 2009.

Požadavky

Vytvoření edukačního programu pro podporu zdravého životního stylu. Prezentace programu.

Garant

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.