Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravověda a zdravotní prevence (KZV / ZPVNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / ZPVNK - Zdravověda a zdravotní prevence, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce na PC, připojení k internetu.Vybraná témata jsou předmětem konzultací, které mají charakter u tutoriálu. Tzv. řízené samostudium, včetně přípravy na konzultace - tutoriály (student je metodicky veden vyučujícím). Studijní literatura: viz literatura uvedená níže.Témata k samostudiu:Zdravověda ve vztahu k jiným vědám.Péče o nemocné.Základy dokumentace.Práva a povinnosti zdravotníka.Hygiena a epidemiologie.Témata ke konzultacím:Základní životní funkce.Záchranný řetězec, právní zodpovědnost.Neodkladná resuscitace s pomůckami i bez nich.Automatizované externí defibrilátory.Činnost zachránce na místě nehody.Polohování a transport.Poruchy oběhu. Krvácení, stavění krvácení. Šok. Přístupy do žíly. Náhradní roztoky, transfuze.Poruchy dýchání, dušení, aspirace. Poruchy vědomí: bezvědomí, křeče. Poranění: hlavy, hrudníku, břicha, páteře, oka, ucha.Zlomeniny, poranění měkkých tkání. Kousnutí hmyzem a zvířaty. Intoxikace. Poškození fyzikálními faktory: teplem a chladem, poleptání, poranění el. proudem, tonutí.Náhlé příhody břišní, porod, neodkladné stavy u dětí.Témata k seminárním pracím - individuální práce studentů:Kardiopulmonální resuscitace bez pomůcek v domácím prostředí.

Získané způsobilosti

Jednat v krizových situacích a situacích ohrožující zdraví člověka.

Literatura

HASÍK, J.:. Kardiopulmonální resuscitace v první pomoci, ČČK 2006. BYDŽOVSKÝ, A.:. První pomoc - 2. přepracované vydání, Grada, 2000. STEKZER, K., CHYTILOVÁ, A.:. První pomoc pro každého, Grada 2007. BERÁNKOVÁ, Z., FLEKOVÁ, K. HOLZAHUSEROVÁ, T.:. První pomoc pro zdrav. školy, Informatorium 2002. JOUROVÁ, T.:. První pomoc v rodinách s dětmi, 2001. CITOVÁ, A., CITA. Z.:. Příručka první pomoci - překlad z ang. originálu, Perfekt 2003. SRNSKÝ, T.:. Základní norma zdravotnických znalostí, ČČK. ZEMAN, S.:. Základy první pomoci - testy vysokých škol, 1992. KOLEKTIV AUTORŮ. Zdravotník zotavovacích akcí, ČČK 2004.

Požadavky

100% účast na seminářích, 2minutová kompletní KPR bez pomůcek na figuríně dospělého

Garant

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.

Vyučující

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.