Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální informace o Rusku I. (ORJ / AIB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / AIB1 - Aktuální informace o Rusku I., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Závěrečné období přestavby v letech 1988 - 1991. M. S. Gorbačov jako první a poslední sovětský prezident - zahraniční a domácí politika.2. Stažení sovětských vojsk z Afghánistánu. Další oslabování centrální moci. Nepokoje v Azerbájdžánu, Střední Asii.3. Pokus o zvrat situace ve prospěch stranických konzervativců - srpen 1991. Bělověžské dohody a rozpad SSSR. Otázka nástupnictví SNS.4. Pokus o stabilizaci moci v Rusku - B. Jelcin a boje o "Bílý dům" v Moskvě.5. Sílící separatismus - pokračující konflikt v Náhorním Karabachu, První čečenská válka, Podněsterský konflikt, situace v Abcházii a Jižní Osetii.6. Nové administrativní členění Ruska - pojem subjekt Ruské federace, změny v politickém systému a přehled systému jednotlivých politických stran a jejich orientace.7. Nástup a dodatečné zvolení prezidenta V. Putina v r. 2000. Upevnění centrální moci a její posílení prostřednictvím nového administrativního členění Ruska do 7 federálních okruhů.8. Druhá čečenská válka a otázka terorismu v Rusku. Postupné začleňování Ruska do mezinárodních struktur a organizací.9. - 13. Vystoupení studentů s aktuálními informacemi politického a hospodářského vývoje v Rusku a ostatních státech SNS.14. Shrnutí probrané látky/Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni orientace v základních otázkách vývoje Ruska a dalších zemí SNS (hospodářské, politické a kulturní otázky) a zároveň mají rozšířeny komunikační schopnosti.

Literatura

Denní tisk a časopisy. Informační servis - média (rozhlas, televize). Internetové stránky. Panina, E. I.:. Obučenije russkomu jazyku kak inostrannomu na materiale rosssijskoj pečati. Moskva 2008. Děrjagina, S. I. i dr.:. V gazetach pišut.. Moskva 2008.

Požadavky

Orientace v aktuální situaci politického, ekonomického a kulturního života SNS.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.