Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizí jazyk - ruština III (ORJ / CJRB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / CJRB3 - Cizí jazyk - ruština III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář. Organizační záležitosti. Plán výuky. Požadavky.2. Opakování znalosti azbuky a látky z učebnice Raduga I.3. Četba a překlad textu. Diktát.4. Písemný projev. Četba textu - pokračování. Diskuse.5. Základní vzory skloňování podstatných jmen všech rodů výklad + procvičení.6. Kontrolní test - kompletní prověrka znalostí. Diskuse.7. Gramatický rozbor textu. Další vzory skloňování. Četba a překlad textu.8. Překlad vět. Četba textu. Porozumění textu podle poslechu. Slovesa a jejich časování.9. Test - podstatná jména. Četba dalších textových materiálů (nafoceno).10. Přídavná jména a zájmena - výklad + procvičení.11. Kontrolní test. Pokračování výkladu o zájmenech. Četba textu. Diskuse.12. Přízvuk stálý a pohyblivý. Hádanky.13. Zkoušková písemná práce.14. Závěrečné shrnutí. Opravná písemná práce.

Získané způsobilosti

Úroveň příslušné slovní zásoby, která by měla být na solidní úrovni; schopnost četby a překladu z ruštiny do češtiny a naopak; schopnost promluvy na běžná konverzační témata. Zkouška ověřuje komplexní znalost ruského jazyka minimálně na úrovni B1 Evropského referenčního rámce.

Literatura

Matyušová, Z., Lisový, I.:. Pansophia Russica illustrata, 1.-3. Abecední průvodce světem ruské kultury a techniky 19. - 1. poloviny 20. století. JU České Budějovice 2006-2008. 2006. Jelínek S. a kol.:. Raduga po-novomu 1., 2. Fraus, Plzeň 2007. Čára V. a kol.:. Ruská mluvnice. Praha 1986 (a další vydání). Matyušová, Z.:. Textová mozaika (materialy na russkom jazyke). České Budějovice 2005. Orlova, N.- Vágnerová, M.-Kožušková, M.:. Klass 1., 2. Klett, Praha 2010, 2011. Matyušová, Z.:. Textová mozaika (materialy na russkom jazyke). České Budějovice 2010.

Požadavky

Účast v seminářích, splnění písemných testů. Zkouška ověřuje komplexní znalost ruského jazyka minimálně na úrovni B1 Evropského referenčního rámce.Zkouška prověří:1) úroveň příslušné slovní zásoby, která by měla být na solidní úrovni2) schopnost četby a překladu z ruštiny do češtiny a naopak3) schopnost promluvy na běžná konverzační témata

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.