Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Ruska a východních zemí I. (ORJ / DRUB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / DRUB1 - Dějiny Ruska a východních zemí I., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Pravlast Slovanů - názory/ Vznik prvního státu na území východních Slovanů - podíl Varjagů - orientace na mapě.2)Vnitřní a zahraniční politika Kyjevské Rusi/Ruská pravda-četba s komentářem.3)Období feudální roztříštěnosti-příčiny/Vpád Tatarů a přesun státnosti na východ.4)Vladimiro-Suzdalské knížectví/Příčiny vzniku Moskevského státu a předpoklady jeho dalšího rozvoje.5)Boje proti Tatarům a jejich spojencům/Dmitrij Donský - bitva na Kulikově poli.6)Ruské samoděržaví jako systém/Otázky jeho vzniku-Ivan Hrozný a expanze na východ.7)Období "smuty" - oslabení centrální moci/ Boris Godunov a období chaosu8)Nástup dynastie Romanovců/Konsolidace poměrů-Rusko, Polsko, Krymský chanát a Ukrajina.9)Církevní rozkol a vznik "staroobrjadců"-vliv na další kulturní dějiny Ruska/Ruská expanze na východě a jihu země - první kontakty s japonským a čínským prostředím.10)Petr I. - nová etapa ve vývoji. Boj za ovládnutí přístupů k Baltu/Rusko se sbližuje s Evropou.11)Období zmatků po Petrově smrti. Tendence k návratu dřívějších poměrů/Úloha Ruska v evropských diplomatických záležitostech.12)Nástup Kateřiny II. - vrchol ruského samoděržaví/"Ruské" osvícenství a povstání Jemeljana Pugačova.13)Rusko v období francouzské revoluce. Boje ruské armády v Evropě/Napoleonův vpád do Ruska-významný mezník v ruských dějinách.14)Shrnutí probrané látky. Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Absolvent se umí orientovat v různých historických etapách vývoje východních Slovanů nejenom v oblasti faktografie, ale zvládá i otázky vztahové, přičemž veškeré učivo má současně fixováno i v rovině geografické. Historické události dokládá i zeměpisnou orientací.

Literatura

Dějiny Ruska. Praha 1996. Barsenkov, A. S.; Vdovin, A. I.:. Istorija Rossii 1917-2004 gg. Moskva, Aspekt Press 2005. Istorija Rossiji. Moskva 2003. Korotkevič, V. I.:. Istorija sovremennoj Rossii. 1991-2003. Sankt-Petěrburg 2004. Syrov, S. M.:. Stranicy istoriji. Moskva 1980.

Požadavky

18. - století orientační data a události 19. a 20. st. - příčinné souvislosti událostí.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Oksana Semenova