Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářský zeměpis Ruska a východ.zemí (ORJ / HZRB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / HZRB - Hospodářský zeměpis Ruska a východ.zemí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Historický exkurs: vývoj ruského hospodářství po zrušení nevolnictví r. 1861/Tradiční st řediska ruské průmyslové výroby a zemědělství - orientace na mapě.2)Palivoenergetický průmysl v Rusku a dalších zemích SNS/Přeprava paliv a vývoj středisek těžby - orientace na mapě.3)Palivoenergetický průmysl v Rusku a dalších zemích SNS/Přeprava paliv a vývoj středisek těžby - orientace na mapě.4)Těžba dalších surovin: železo, barevné a vzácné kovy a jejich zpracování - Rusko a další východní země/ Dynamické změny v oboru - orientace na mapě.5)Těžba dalších nekovů: stavební hmoty, dřevo, minerální vody apod./Střediska zpracování surovin - orientace na mapě.6)Strojírenský a hutnický průmysl/ Tradiční a nová centra - orientace na mapě.7)Ekonomické regiony Ruska a ostatních východních zemí - charakteristika/Severní a Západní region RF - orientace na mapě.8)Ekonomické regiony Ruska a ostatních východních zemí - charakteristika/Centrální a Povolžský region - orientace na mapě.9)Ekonomické regiony Ruska a ostatních východních zemí - charakteristika/Centrální černozemní region a Kavkazský region - orientace na mapě.10)Ekonomické regiony Ruska a ostatních východních zemí - charakteristika/Uralský region a Sibiřský region - orientace na mapě.11)Ekonomické regiony Ruska a ostatních východních zemí - charakteristika/Dálněvýchodní region - orientace na mapě.12)Přírodní poměry Ruska, vodstvo/Orientace na mapě.13)Otázky dopravy a struktura dopravní sítě/Orientace na mapě.14)Uzavření a zopakování celé problematiky, dotazy, náměty, diskuze.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni orientace v poměrně širokém spektru geografických otázek, týkajících se současného Ruska a částečně i východních zemí a bývalých republik SSSR.

Literatura

Kopylov, N. V., Kistanov, V. V.:. Ekonomičeskaja geografija Rossii i stran Bližnego zarubež ja. Moskva 2005. Strojev, K.F., Kovalevskaja, M. K., Rom, V. J.:. Ekonomičeskaja geografija SSSR. Moskva 1977. Gordějeva, Z. I.; Petrušina, M. N.; Voskova, A. V. :. Fizičeskaja geografija Rossii. Praktikum po auditornoj i samostojatěľnoj rabotě. Moskva 2009. Křižovatky 20. století. Světlo na bílá místa v nejnovějších dějinách. Praha 1990. Šiškov, M. K. :. Těrritoriaľnoje ustrojstvo Rossii: problemy i perspektivy. Samara 2009. Stěpanova, L.V.:. Zeměpisné a politické reálie současného Ruska. Olomouc 2000.

Požadavky

Poznatky ekonomického a fyzického zeměpisu zvládnout podrobně - změny po roce 1991.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Oksana Semenova