Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický zeměpis Ruska a východ. zemí (ORJ / PZRB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / PZRB - Politický zeměpis Ruska a východ. zemí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický exkurs: vývoj ruského administrativního systému po r. 1861 do současnosti/Tradiční územní členění a instituce - orientace na mapě.2. Národnostní složení Ruska a dalších zemí SNS/Rasové složení severoasijského prostoru. Orientace na mapě.3. Otázky tradiční rasové, národnostní a náboženské snášenlivosti v Rusku a dalších zemích SNS/Historický exkurz - orientace na mapě.4. Politický systém současného Ruska a nové administrativní členění Ruska a další východní země/ Dynamické změny - orientace na mapě.5. Obecně k demografickým poměrům v Rusku/Hustota obyvatel - orientace na mapě.6. Natalita, mortalita a porodnost v současném Rusku na pozadí historického vývoje/ Tradiční a nová centra - orientace na mapě.7. Struktura obyvatelstva podle pohlaví/Přirozený vývoj a umělé zásahy do struktury - orientace na mapě.8. Zdraví obyvatelstva podle jednotlivých regionů/Průměrná délka věku - orientace na mapě.9. Státy bývalého SSSR a otázky jejich hranic-sporné případy/národnostní hranice se nekryje se státní - orientace na mapě.10. Otázky migrace a emigrace na území Ruska a dalších východních zemí/Charakteristika z pohledu historie - orientace na mapě.11. Problematika migrace z tzv. "blízkého a vzdáleného zahraničí/Dálněvýchodní region a čínská migrace-orientace na mapě.12. Zahraniční dělníci v Rusku/Orientace na mapě.13. Naši krajané v Rusku a jejich repatriace/Orientace na mapě.14. Uzavření a zopakování celé problematiky, dotazy, náměty, diskuze.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni rychlé a relativně ucelené orientace v poměrně širokém spektru geografických otázek, týkajících se nejenom ekonomiky, ale i státního zřízení, měny, demografie současného Ruska a částečně i východních zemí a bývalých republik SSSR.

Literatura

Kopylov, N. V., Kistanov, V. V.:. Ekonomičeskaja geografija Rossii i stran Bližnego zarubež ja. Moskva 2005. Strojev, K.F., Kovalevskaja, M. K., Rom, V. J.:. Ekonomičeskaja geografija SSSR. Moskva 1977. Gordějeva, Z. I.; Petrušina, M. N.; Voskova, A. V.:. Fizičeskaja geografija Rossii. Praktikum po auditornoj i samostojatěľnoj rabotě. Moskva 2009. Křižovatky 20. století. Světlo na bílá místa v nejnovějších dějinách. Praha 1990. Šiškov, M. K. :. Těrritoriaľnoje ustrojstvo Rossii: problemy i perspektivy. Samara 2009. Stěpanova, L.V.:. Zeměpisné a politické reálie současného Ruska. Olomouc 2000.

Požadavky

Poznatky ekonomického a fyzického zeměpisu zvládnout podrobně - změny po roce 1991.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Oksana Semenova