Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština - analýza textu I. (ORJ / RANB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / RANB1 - Ruština - analýza textu I., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem analýzy ruských textů bude prohloubit správné porozumění a to:a) obsahové - v souvislosti s širším kulturním a národně-historickým kontextem;b) se smyslem pro obraznou a uměleckou stránku stylistického vyjádření;c) porovnáním originálu s různými českými překlady (uměleckými), a tím zároveň rozvíjet schopnost samostatné tvůrčí práce s textem (výchozí příprava pro činnost tlumočnickou a překladatelskou).Četba a rozbor textů z různých oblastí vědy a kultury; smyslem je rozšířit slovní zásobu nabytou v praktických cvičeních a konverzaci, spojit ji s okruhy, které se běžných cvičení nevejdou.1. Úvodní přednáška a seminář. Organizační záležitosti. Plán výuky. Požadavky.2. Opakování znalosti azbuky a látky z učebnice Raduga I.3. Četba textu. Diktát. Tajemství reklamy- četba, překlad. Další materiály k reklamě.4. Písemný projev. Četba textu - pokračování.5. Základní vzory skloňování podstatných jmen všech rodů výklad + procvičení.6. Kontrolní test - kompletní prověrka znalostí.7. Gramatický rozbor textu. Další vzory skloňování.8. Překlad vět. Četba textu. Porozumění textu podle poslechu.9. Test - podstatná jména. Četba dalších textových materiálů (nafoceno).10. Výjimky ve skloňování podstatných jmen všech rodů - výklad + procvičení.11. Kontrolní test. Pokračování výkladu o podstatných jménech. Četba textu.12. Dokončení výkladu o podstatných jménech. Přízvuk stálý a pohyblivý. Hádanky.13. Zápočtová písemná práce.14. Závěrečné shrnutí. Opravná písemná práce.

Získané způsobilosti

Samostatná interpretace ruského textu formou mluvních cvičení. Tvůrčí práce s textem.

Literatura

Rogov, L. A.:. Analiz chudožestvennogo teksta (russkaja literatura XX veka: 20-e gody). Sankt-Peterburg 1997. Maslova, V. A.:. Filologičeskij analiz chudožestvennogo teksta. Minsk 2000. Rapackaja, L. A.:. Istorija chudožestvennoj kul´tury Rossiji (ot drevnich vremen do konca XX veka). Academia, Moskva 2008. Kořenský, J. a kol.:. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. Matyušová, Z.:. Literaturnyje vozvraščenija. Výběr překladů z české beletrie a publicistiky. Jihočeská univerzita, České Budějovice 2007. Matyušová, Z.:. Russkije literaturno-kul´turnyje teksty dlja čtenija (Čítanka ruských literárně-kulturních textů). Fraus, Plzeň 2003. Brazgovskaja, , J. J.:. Stylistika russkogo jazyka. Lingvo-stilističeskij analiz teksta. Perm 2003. Matyušová, Z.:. Textová mozaika (materialy na russkom jazyke). České Budějovice 2005. Matyušová, Z.:. Textová mozaika (materialy na russkom jazyke). České Budějovice 2010.

Požadavky

Aktivní přístup k látce. Samostatná interpretace ruského textu formou mluvních cvičení. Tvůrčí práce s textem.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.