Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntaktická cvičení I. (ORJ / RSCB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / RSCB1 - Syntaktická cvičení I., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět syntaxe. Obecná charakteristika syntaxe ruského jazyka a srovnání s češtinou.2. Klasifikace vět z různých hledisek. Věty oznamovací. Věty tázací.3. Věty přací. Věty rozkazovací.4. Věty kladné a záporné 1. část.5. Věty záporné - 2. část.6. Modalita a formální prostředky jejího vyjadřování - 1. část.7. Modalita a formální prostředky jejího vyjadřování - 2. část.8. Modalita a formální prostředky jejího vyjadřování - 3. část.9. Vybrané problémy predikátu - infinitivní věty a vazby.10. Vybrané problémy predikátu - věty s trpným rodem sloves.11. Shoda přísudku s podmětem.12. Přívlastek - užití shodného a neshodného přívlastku se zaměřením na rozdíly mezi ruštinou a češtinou - 1.část.13. Přívlastek - užití shodného a neshodného přívlastku se zaměřením na rozdíly mezi ruštinou a češtinou - 2.část.14. Přístavek. Shrnutí, opakování, skládání zápočtu.

Získané způsobilosti

Student bude schopen správně rozumět i ruským větám, které se svojí strukturou odlišují od vět českých a naučí se tvořit ruské věty správně i z hlediska jejich struktury, slovosledu.

Literatura

Autentické materiály podle výběru vyučujícího. Glazunova, O.I.:. Grammatika russkogo jazyka v upražněnijach i kommentarijach. Sintaksis. Sankt-Petěrburg 2010. Flídrová, H. a kol.:. Praktičeskij kurs russkogo sintaksisa. Olomouc 1987. Kubík, M. a kol.:. Praktičeskij kurs sintaksisa russkogo jazyka. Praha 1977.

Požadavky

Zvládnutí syntaxe Rj především v praktické rovině, důležitá teoretická pravidla. Používání adekvátních syntaktických konstrukcí. Splněné testy.

Garant

PhDr. Marta Vágnerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marta Vágnerová, Ph.D.