Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin ruské kultury I (ORJ / VKUB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / VKUB1 - Vybrané kapitoly z dějin ruské kultury I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáška. Seznam četby. Plán výuky. Požadavky.2. Kyjevská Rus3. Chochlomské umění4. Palech. Fedoskinská miniatura.5. Autorská píseň6. Vladimír Vysockij7. Film "Vzpomínka na Vysockého"8. Bulat Okudžava a jeho Arbat9. Žanna Bičevská a její písně10. Treťjakovská galerie11. Ermitáž. Ruské muzeum.12. Malířství - Portrét (Kramskoj, Tropinin, ...)13. Vasněcov, Ivanov, Ge a další.14. M. Šagal, E. Neizvestnyj, ... Závěrečná diskuse.

Získané způsobilosti

Kromě faktografických znalostí by se měl absolvent prezentovat i aplikačními dovednostmi a schopnostmi řešit problémové úkoly.

Literatura

Matyušová, Z. :. Čítanka ruských literárně-kulturních textů. Plzeň 2003. Alpatov, M. V. :. Dejiny umenia. Bratislava 1978. Rapackaja, L. A.:. Istorija chudožestvennnoj kul´tury Rossiji (ot drevnich vremen do konca XX veka). Acadenia, Moskva 2008. Pod red. M. M. Rakovoj:. Istorija russkogo iskusstva v dvuch tomach. Moskva 1979 ,1981. Matyušová, Z.:. Literaturnyje vozvraščenija. Výběr překladů z české beletrie a publicistiky. Jihočeská univerzita, České Budějovice 2007. Matyušová, Z., Lisový I. :. Pansophia Russica illustrata, 1.-3. Abecední průvodce světem ruské kultury a techniky 19. - 1. poloviny 20. století. Jihočeská univerzita České Budějovice 2006-2008. Karnauchova, I.:. Ruskí bohatieri. Bratislava 1962. Zahrádka, M. a kol.:. Slovník rusko-českých literárních vztahů. Ústí nad Orlicí 2008. Matyušová, Z.:. Soubor dalších materiálů z archivu přednášejícího a podle jeho výběru.

Požadavky

Solidní orientace v problematice. Vlastní názory a postřehy. Diskusní příspěvek.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.