Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lexikologie (ORJ / ZLXR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / ZLXR - Základy lexikologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 3. Předmět a základní pojmy lexikologie- pojetí významu, pojem a význam, lexikální a gramatický význam, sémantická analýza významu - sémy, slovotvorný a lexikální význam - vztah, typy lexikálních významů/Morfematická analýza slov jako prostředek prohloubení znalostí o slovní zásobě - rozbor.4. - 7. Problematika vztahů ve slovní zásobě. Síť základních vztahů - česko-ruské srovnání: synonymie, antonymie, homonymie, paronymie, hyponymie, kohyponymie, enantiosémie/ Prezentace uvedených vztahů ve lexikografické praxi - ukázky práce se základními překladovými slovníky.8. - 10. Základní slovotvorné postupy v ruské a české slovní zásobě - odvozování předponové, příponové, postfixální, kombinované, skládání slov, výpůjčky - přímé a kalky/ Slovotvorný rozbor a jeho úkoly, kmen odvozující, odvozený. Nejfrekventovanější slovotvorné postupy české slovní zásoby ve srovnání s ruštinou/Slovotvorný rozbor a jeho cíle - příklady slovotvorného rozboru.11. - 13. Problematika lexikografická-typy slovníků, jejich chrakteristika a základní údaje o nich. Výstavba slovníkového hesla. Slovníky encyklopedické a výkladové/Práce se slovníky - praktické ukázky.14. Shrnutí problematiky.

Získané způsobilosti

Absolventi jsou schopni orientovat se v základní slovní zásobě ruštiny, umějí v ruštině aktivně tvořit a pojmenovat jednotlivé tvary v systému (antonyma, synonyma, paronyma, homonyma apod.). Zvládají rovněž orientaci v základních slovnících, jakož i rozbor slov, což je základem pro správnou produkci textu.

Literatura

Čejka, P. :. Česká lexikologie. Brno 1992. Forman, M. :. Posobije po leksikologiji russkogo literaturnogo jazyka. Praha 1974. Tisk a jiné autentické materiály.

Požadavky

Základní orientace ve slovní zásobě Rj na pozadí jazyka mateřského. Ruská slovotvorba. Práce se slovníky.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Oksana Semenova