Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy stylistiky (ORJ / ZSTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORJ / ZSTR - Základy stylistiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 3. Předmět a základní pojmy stylistiky/Morfologické a fonetické prostředky stylistiky-cvičení.4. - 7. Norma a její pojetí v oblasti stylistiky - kodifikace a její historická proměnlivost. Variabilita normy. Norma a jazykový systém. Ruský národní jazyk a jeho formy existence. Spisovný jazyk. Územní dialekty ruštiny. Sociální dialekty a jejich postavení v rámci národního jazyka. / Lexikální a syntaktické prostředky stylistiky-cvičení.8. - 10. Stylistika jazyka a řeči. Hovorová ruština jako spisovná vrstva národního jazyka. Obecná čeština jako nespisovná mluvená podoba mluvené češtiny. Další stylové rozvrstvení ruského a českého jazyka/Prvky stylistického snížení a zvýšení v mluveném projevu-cvičení.11. - 13. Funkční styly obou jazyků - styl vědecký, umělecký, publicistický. Norma knižního jazyka a norma hovorové ruštiny ve srovnání s žargony/Norma věcného stylu- žánrová a typová charakteristika: obchodní dopis, potvrzení, žádost, podání, kupní smlouva -stylistická charakteristika.14. Uzavření problematika. Opakování.

Získané způsobilosti

Tento předmět tvoří svým způsobem zastřešující disciplínu pro praktické schopnosti studentů, zvládají absolventi především produkci i korekci odborného textu po stylistické stránce, jakož i určování stylistických významů základních slovních druhů ve všech jazykových rovinách.

Literatura

Rozental, D. N.:. Praktičeskaja stilistika. Moskva1974. Barlas, L.:. Stylistika russkogo jazyka. Moskva 1986. Tisk a jiné autentické materiály.

Požadavky

Orientace v knižních stylech Čj i Rj. Stylistické hodnocení jazyka v praktické rovině.

Garant

doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Oksana Semenova