Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z prakt. didaktiky přírod. věd (FBI / 189)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBI / 189 - Seminář z prakt. didaktiky přírod. věd, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Práce v laboratoři, příprava materiálu pro cvičení. Efektivní využití času při laboratorní práci, pracovní listy a protokoly, sestavení přehledu potřebného materiálu, zpracování "kalendáře", kdy daný materiál začít shánět2. Úkoly k vedení kroužků, přípravy her. Přírodovědné kroužky jsou určeny pro přípravu na předmětové soutěže - jak zaujmout a nenudit při nepovinné výuce.3. Styly učení I. Na několika příkladech ukázat, jak připravit hodinu a vyhovět dětem s vizuálním učebním stylem, sluchovým (auditivním) nebo pohybovým (kinestetickým) učebním stylem.4. Styly učení II.5. Vedení exkurzí, detailní plánování. Jak připravit exkurzi, pracovní listy a následné přezkoušení ze získaných poznatků.6. Práce s problémovým žákem, práce s rodiči. Několik osvědčených postupů získaných praxí, ukázky nejčastěji se opakujících problémů, příprava třídních schůzek, jednání s rodiči.7. Problémové části učiva a přístup k nim I. Způsob kladení otázek. Praktický nácvik kladení otázek, zpětná vazba.8. Problémové části učiva a přístup k nim II.9. Problémové části učiva a přístup k nim III.10. Metody zkoušení a ověřování vědomostí a dovedností. Praktický nácvik11. Přehled současných učebních textů12. Motivace žáka, jeho aktivizace. Jak si poradit s kázní ve třídě, vytváření bezpečného prostředí.Obsah cvičení:Rozbor problematiky výuky přírodních věd na gymnáziích.

Literatura

Auger M.-T. a Boucharlat Ch. (2005): Učitel a problémový žák. Portál, Praha, 121 pp. Kyriacou, Ch. (1996): Klíčové dovednosti učitele. Portál, Praha 155 pp.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících lichým letopočtem (např. 2015/2016).

Garant

Mgr. Jarmila Ichová

Vyučující

Mgr. Jarmila Ichová