Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie (KBE / 022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 022 - Ekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:Vědní obor ekologie jako biologická disciplina.Vlastnosti druhu a životní podmínky prostředí. Abiotické faktory.Populace : definice, charakteristiky, změny v čase.Vztahy mezi organismy : Kompetice. Kompetice uvnitř druhu. Kompetice mezi druhy. Modely kompetice. Kompetice u rostlin.Vztahy mezi organismy různých druhů : Predace. Parasitoidi. Herbivoři.Vztahy mezi organismy různých druhů : Parasitismus.Vztahy mezi organismy různých druhů : Mutualismy.Životní strategie populací.Společenstvo.Systémová analysa ekosystémů. Modely v ekologii.Organismy a biogeochemické cykly hlavních prvků a látek. Půda jako ekosystém. Energetika ekosystémuBiomy a ekosystémy a jejich rozmístění na Zemi (souše a moře).Člověk jako ekologický faktor.Obsah cvičení:Cvičení probíhá jednou za dva týdny v dvouhodinových blocích. Část cvičení probíhá v terénu.Složení společenstva a jeho využití k indikaci prostředí. Určení prostorového rozmístění individuí v populaci. Metody měření abiotických faktorů prostředí. Určování velikosti populací. Odhady růstové rychlosti. Ekologické výpočty.

Literatura

Begon M., J.L.Harper, C.R.Townsend, 1997 : Ekologie : Jedinci, populace a společenstva. - 949 p. Vydavatelství Univerzity Palackého, Olomouc. (originál : Begon M., J.L.Harper, C.R.Townsend, 1990 : Ecology. Individuals, populations and communities. - 960 p., Blackwell Sci.Publ., Oxford, UK.). Štorch, D., S. Mihulka, 2000 : Úvod do současné ekologie. - 157 p. Portál, Praha. ISBN 80-7178-462-1.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.Mgr. Jan AltmanMgr. Jana BERÁNKOVÁRNDr. Klára Řehounková, Ph.D.RNDr. František SLÁDEČEKMgr. Petra SVĚTLÍKOVÁMgr. Lenka Šebelíková