Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie interakcí rostlin s mikroorgan. (KBE / 048)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 048 - Ekologie interakcí rostlin s mikroorgan., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1 - 2: Rostlina jako hostitel - vnější rostlinné povrchy a vnitřní prostředí, chemické a fyzikální vlastnosti tohoto prostředí, fylosféra, endofytický způsob života, rhizosféra, mykosféra vs. okolní půda; prostorová a časová dynamika osídlení kořenů, metody studia.3: Evoluce interakcí rostlin s mikroorganismy - vývoj symbiotických asociací, jejich vliv na evoluci hostitelských genomů, molekulární mechanismy ovlivňující vznik patogenních a mutualistických interakcí, holobiont/hologenom.4 - 5: Vliv mikroorganismů na funkční znaky rostlin - vliv na kořenovou architekturu, fitness, herbivorii a opylovače na úrovni jedince; na diverzitu společenstev, kompetici, invazivitu na úrovni rostlinných populací a společenstev.6: Vliv rostliny na strukturu a fungování mikrobiálního společenstva - složení, variabilita, kvalita opadu, exudáty a rhizodepozice, komunikace mezi rostlinou a mikroorganismy, metody studia.7: Interakce mikrob-mikrob - základy ekologie složitých mikrobiálních společenstev a biofilmů, adaptace na život v rhizosféře, taxonomická a funkční diverzita, mikrobiální sekreční systémy, quorum sensing, horizontální transfer genů, ochrana rostlin proti patogenům.8 - 9: Vliv mikroorganismů na získávání živin rostlinou I - Biotické a abiotické faktory ovlivňující dostupnost P a Fe v půdě, stechiometrie rostlinné a mikrobiální biomasy, biochemické procesy spojené s příjmem P a Fe, rostlinné strategie příjmu P a Fe I a II, siderofory uvolňované rostlinami a mikroorganismy, organické kyseliny, flavonoidy, příjem organických a minerálních forem živin, analogie mezi kořenovým a trávicím systémem10: Vliv mikroorganismů na získávání živin rostlinou II - Role mikroorganismů v příjmu dusíku rostlinami (časová a prostorová dynamika daná růstem kořene), mechanismy, priming efekt, redistribuce dusíku mezi rostlinou a mikroorganismy, sezónní změny, konzervativní vs. kompetitivní strategie.11 - 12: Aplikace - biologická kontrola chorob rostlin, bakterie přispívající k potlačení chorob rostlin, růst podporující bakterie, fytoremediace, umělé mokřady?Obsah cvičení:Cílem cvičení je osvětlit studentům témata a přístupy, jejichž principy byly vysvětleny během přednášek. Základem bude střednědobý růstový pokus s kolonizovanými a axenicky pěstovanými modelovými rostlinami. Konkrétní podoba experimentů se bude každý rok přizpůsobovat zájmům a zaměření studentů i přednášejících. Kombinace následujích přístupů bude použita ke zjištění odpovědi rostlin na mikrobiální kolonizaci za různých podmínek: epifluorescenční mikroskopie, qPCR, plynová chromatografie, standardní ekofyziologická měření biomasy, růstové rychlosti, rychlosti fotosyntézy apod. Součástí předmětu je exkurze: prohlídka umělého mokřadu.

Literatura

Ben Lugtenberg (Ed.). 2015. Principles of Plant-Microbe Interactions: Microbes for Sustainable Agriculture. Springer Int., Switzerland. Frans J. de Bruijn (Ed.). 2011. Handbook of Molecular Microbial Ecology I and II. Wiley-Blackwell, USA. Frans J. de Bruijn (Ed.). 2013. Molecular Microbial Ecology of the Rhizosphere, Two Volume Set. Wiley-Blackwell, USA. Joe C. Polacco, Christopher D. Todd (Eds.). 2011. Ecological Aspects of Nitrogen Metabolism in Plants. John Wiley & Sons, Inc., USA. Martin R. Broadley, Philip J. White (Eds.). 2005. Plant Nutritional Genomics. Blackwell Publishing Ltd., USA.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících sudým letopočtem (např. 2016/2017).

Garant

RNDr. Dagmara Sirová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Bárta, Ph.D.Mgr. Eva Kaštovská, Ph.D.RNDr. Dagmara Sirová, Ph.D.Ing. Jiří Bárta, Ph.D.Mgr. Eva Kaštovská, Ph.D.RNDr. Dagmara Sirová, Ph.D.