Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interakce mezi rostlinami a živočichy (KBE / 049)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 049 - Interakce mezi rostlinami a živočichy, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Úvod do evolučních a koevolučních vztahů mezi rostlinami a živočichy (mezidruhové interakce a evoluce biodiverzity, pohled na vztahy mezi rostlinami a živočichy v geologickém měřítku)2. Herbivorie I. - herbivorie hmyzu (antagonismus, obrana rostlin: strukturní a chemická, fyziologická a etologická odpověď herbivorů, generalizace a specializace herbivorů, obranné syndromy rostlin)3. Herbivorie II. - herbivorie savců (antagonismus, vliv savčích herbivorů na složení a strukturu rostlinných společenstev, adaptace savčích herbivorů na rostliny, problém toxických sekundárních metabolitů, mutualismus - trávy a spásači)4. Šíření plodů a semen (mutualismus a antagonismus, plody jako potrava, predátoři semen, miméze v šíření semen)5. Mutualistické a antagonistické vztahy mezi rostlinami a mravenci (opylování, mimokvětní nektária, Botova tělíska, domácia, myrmekochorie, herbivorie, ochrana a výživa rostlin)6. Diskuzní seminář: Masožravé rostliny, cost-benefit analýza7. Opylování I. - Úvod do opylování (květní morfologie, opylování a oplození, přenos pylu, výhody a nevýhody zoogamie7. Opylování II. Vztahy mezi rostlinami a opylovači (specializace versus generalizace, polinační sítě, efektivita opylovačů, opylovánív různých biotopech)8. Opylování III. - Polinační syndromy - Proč jsou květy různé (historický kontext, přehled typů polinačních syndromů, validita konceptu)8. Opylování VIII. - opylování obratlovci - ptáci a netopýři (geografický pattern, fyziologické a morfologické adaptace k nektarivorii, speciální adaptace rostlin na opylování ptáky a netopýry), neobvyklé polinační systémy s obratlovci (plazi a nelétající savci)9. Opylování IV. - Strategie rozmnožování a sexuální systémy (květní vlastnosti podporující cizosprášení (herkogamie, dichogamie, dvoudomost, inkompatibilita), pojištění reprodukce (kleistogamie, autogamie, životnost květů), studium reprodukčních mechanismů, kompetice mezi opylovači o rostliny, kompetice mezi rostlinami o opylovače)10. Diskuzní seminář: Vybrané polinační systémy v české flóře11. Opylování V. - Květní signály (vizuální - barva, velikost, tvar - modely vidění opylovačů, diskriminace barev, nektarová vodítka, změna barvy, květní display; olfaktorické - květní vůně - jak a co opylovači cítí, složení květní vůně, smyslové predispozice)12. Opylování VI. - Odměna pro opylovače (nektar, pyl, oleje, vůně, vosky a pryskyřice, úkryt; zloději nektaru a důsledky pro reprodukci rostlin a selekci květních vlastností)13. Opylování VII. - Květní miméze - deceptivní chování rostlin (typy květní miméze, mechanismy evoluce květní miméze, advergentní evoluce, kontinuum mezi obecným a specializovaným napodobováním)14. Diskuzní seminář: Antropogenní vlivy na interakce mezi rostlinami a živočichy, invazní druhyObsah cvičení:Seznámení se s různými metodami sběru dat při zpracování vlastního projektu během třídenní exkurze na českokrumlovských vápencích.

Literatura

Herrera, C.M., and O. Pellmyr, eds. 2002. Plant-animal interactions: an.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících lichým letopčtem (např. 2013/2014).Speciální kurz doktorského studijního oboru Fyziologie a vývojová biologie, Biologie ekosystémů, Botanika, Zoologie a Entomologie

Garant

doc. RNDr. Jana Jersáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Čížek, Ph.D.Mgr. Štěpán Janeček, Ph.D.doc. RNDr. Jana Jersáková, Ph.D.Mgr. Lukáš Čížek, Ph.D.Mgr. Štěpán Janeček, Ph.D.doc. RNDr. Jana Jersáková, Ph.D.