Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znečištění a degradace půdy (KBE / 105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 105 - Znečištění a degradace půdy, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Půda, složky půdy, půdní vlastnosti a atributy. Půdní vlastnosti důležité pro chování polutantů. Sorpční komplex půdy, sorpční kapacita. Vodní režim půd, půdní roztok, půdní reakce. Vzdušný režim půd, půdní vzduch. Půdní organismy a biologické procesy v půdě. Mechanismy fyzikální a chemické degradace půdy. Přehled polutantů. Zdroje chemického a biologického znečistění půd. Polutanty ve spadech a odpadních vodách: acidifikace a alkalizace půd; polychlorované bifenyly. Hnojiva jako zdroj polutantů. Nitráty a nitrosoaminy. Pesticidy. Přehled a rozdělení podle různých hledisek, aplikační formy, technologie použití. Účinné látky pesticidů. Perzistence a degradace pesticidů v prostředí. Tvorba a metabolismus plynných polutantů v půdě. Těžké kovy v prostředí a v půdě. Polutanty v komunálních a průmyslových odpadech. Zpracování a likvidace odpadů. Ropné látky a jiné organické polutanty. Způsoby likvidace havárií a asanace půdy. Ochrana půd, stav znečistění půd v ČR, legislativa.Obsah cvičení:Odběr vzorků půdy. Úprava vzorků - homogenizace, příprava průměrného vzorku. Stanovení základních fyzikálně chemických charakteristik půd – indikátorů degradace. Metody stanovení významných polutantů v půdě. Stanovení vybraných půdně-biologických parametrů potenciálně vhodných pro hodnocení stavu, kvality, míry kontaminace a účinnosti remediace půd. Prezentace a hodnocení protokolů studentů.

Literatura

Alexander, M.: Biodegradation and bioremediation. Academic Press, San Diego 1994. Alexander, M.: Biodegradation and bioremediation. Academic Press, San Diego 1994. . Alloway, B.J. (ed.) : Heavy metals in soils. Blackie Academic, London 1995. Atlas,R.M., Bartha, R.: Microbial ecology. Fundamentals and application. The Benjamin /Cummings Publ. Comp., Redwood City 1993. Káš J. a kol.: Biochemie životního prostředí. VŠCHT, Praha 1996. Kuraš, M. a kol.: Technologie zpracování odpadů. VŠCHT, Praha 1993. Picka, K., Matoušek, J.: Základy obecné a speciální toxikologie. VUT, Brno 1996. Salomons, W., Stigliami W.M. (eds.): Biogeodynamics of pollutants in soils and sediments. Springer, Berlin 1995. Šimek, M.: Základy nauky o půdě. 1. Neživé složky půdy. BF JU 2005. Šimek, M.: Základy nauky o půdě. 4. Degradace půdy. BF JU 2004. Tan,K.H.: Principles of soil chemistry. Marcel Dekker,Inc., New York 1993. Walker C.H. et al.: Principles of ecotoxicology. Taylor-Francis, London 2001. Wood,M.: Environmental soil biology. Blackie Academic, London 1995.

Požadavky

Periodicita: předmět běží pouze v letech začínajících sudým letopočtem (např. 2013/2013).

Garant

prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.