Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování dat ŽP (KBE / 116)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 116 - Zpracování dat ŽP, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Úvod: Účel přednášky, její přehled a základní terminologie. Příklad postupu řešení určitého problému. Data získaná ručním sběrem a získaná automatickými monitorovacími stanicemi. Kvantitativní a kvalitativní údaje. Získávání a ukládání dat: Zdroje pro získávání dat. Počítačové databáze a jejich použití. Tabulky a jejich převedení na počítač pomocí tabulkových procesorů. Systémová analýza životního prostředí: postup systémové analýzy. Definice systému a jeho prvků, vztahy v systému. Metody využití přesných a nepřesných dat. Analýza časově nezávislých (statických) dat a časových řad údajů. Matematické modely: typy, použití a tvorba. Empirické (statistické) a teoretické (dynamické, simulační) modely. Empirické modely: využití statistických postupů, zejména regresí pro otázky ŽP. Možnosti a praktická omezení různých typů regresí: lineární regrese, transformace os, polynomická regrese, periodická regrese. Nelineární funkční vztahy a nelineární regrese. Statické a „dynamické“ empirické modely. Teoretické matematické modely: principy dynamiky a dynamických vztahů, diferenční a diferenciální rovnice a jejich numerické řešení, tvorba modelů životního prostředí. Simulace systémů. Přehled existence aplikačních modelů pro řešení některých otázek ŽP, způsoby jejich použití a zacházení s nimi. Odvozování závěrů pro životní prostředí: Způsoby, jakými lze z dat a jejich analýzy odvodit rozhodnutí. Tvorba indexů kvality prostředí na základě kvantitativních i kvalitativních údajů. Optimalizace a řízení systémů ŽP. Zpracování dat jako systém: vzájemná závislost mezi cílem sběru dat, přesností stanovení jednotlivých veličin, četností stanovení a vyvozenými závěry. Přehled problematiky znečistění ŽP. Stav ŽP ve světě, v Evropě a v ČR. Znečistění ovzduší. Kyselý déšť a acidifikace. Znečistění vody a příklady postupů ke zlepšení jakosti vody. Teoretické ekologické principy trvale udržitelného rozvoje a jejich aplikace.Obsah cvičení:Práce s tabulkovými procesory a databázemi na osobním počítači. Příklad tvorby modelu statistickými metodami. Ukázky práce se statickými modely. Nelineární regrese pro odhady parametrů funkčních vztahů. Práce s cvičnými dynamickými simulačními modely. Cvičné vyhodnocení konkrétních údajů.

Literatura

Bossel H. (1994) Modelling and Simulation, Verlag Vieweg, Germany. Hardisty J., Taylor D. M., Metcalfe S. E. (1993) Computerized environmental modelling. A practical introduction using Excel. Wiley, Chichester. Jorgensen S. E. (1983) Application of environmental modelling in environmental management, Elsevier. Straškraba M. (1983) Teorie systémů a systémová analýza pro ochranu životního prostředí, Skripta Přírodovědecká fakulta UK, Praha.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

RNDr. Jakub Borovec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jakub Borovec, Ph.D.RNDr. Jakub Borovec, Ph.D.