Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická ekonomie (KBE / 118)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 118 - Ekologická ekonomie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Kurz je rozdělen do tří tématických částí. Obsahem první části je obecný úvod do klasické a neoklasické ekonomie, její historie a popis funkce základních ekonomických kategorií jako jsou: zisk, cena, náklady, nabídková a poptávková funkce a pod. Druhá část je zaměřena na nový směr v ekonomickém stylu myšlení - na ekologickou ekonomii. Sama ekologická ekonomie představuje teoretický posun, nové ekonomické paradigma, které je úzce spojeno se snahou o realizaci myšlenek trvale udržitelného rozvoje. Tato transdisciplinární věda je spíše novou filosofii myšlení než praktickým návodem na změnu ekonomického chování společnosti. Ekologická ekonomie zahrnuje jak klasickou ekonomii a ekologii tak dva nové ekonomické směry = environmentální ekonomii a ekonomii přírodních zdrojů. Dva posledně jmenované směry (environmentální ekonomie a ekonomie přírodních zdrojů) obsahují jisté praktické prvky a jsou předmětem třetí části přednáškového cyklu. Environmentální ekonomie se zabývá metodami oceňováním přírodních zdrojů a jejich aplikaci při praktickém posuzování efektivnosti navrhovaných projektů metodou nákladově ziskové analýzy. Ekonomie přírodních zdrojů se snaží o vyčíslení škod způsobených životnímu prostředí a zabývá se ekonomickými nástroji k zamezení jejich vzniku( poplatky, daně, obchodovatelná povolení atd). Většina těchto nástrojů vychází z filosofie nazývané tzv: „internalizaci externalit.“ Obsahem kurzu jsou rovněž širší ekonomicko- environmentální souvislosti, které vyplývají z existence zahraničního obchodu, globalizačních trendů a nadnárodních institucí..Obsah cvičení:

Literatura

David Pearce: Blue Print for Green Economy 1,2,3,4, London, 1991. Paul Heyne: Ekonomický styl myšlení, VŠE Praha, 1991. Paul Samuelson a kol: Ekonomie, Praha, Svoboda, 1991. Robert Costanza: Ecological Economics, Columbia University Press, New York, 1991. T. D. Buchollz: Živé myšlenky mrtvých ekonomů, Victoria Publishing, 1989.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

doc. Ing. Eva Cudlínová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Eva Cudlínová, CSc.