Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo ŽP (KBE / 120)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 120 - Právo ŽP, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Úvod do práva. Ústavní právo a právo ŽP. Základní pojmy práva ŽP. Správní řízení. Právní procedury při hodnocení vlivu činností a staveb na ŽP. Územní plánování a ochrana ŽP. Stavební řád. Výklad právních předpisů na úseku ochrany přírody a krajiny. Zákon o lesích. Právo myslivosti a rybářství. Zákon o geneticky modifikovaných organismech. Ochrana zemědělského půdního fondu. Úvod do vodního práva. Právní ochrana ovzduší a odpadového hospodářství. Vybrané aspekty právní úpravy veřejného zdraví – pitná voda, hluk, komunální hygiena. Právní regulace mezinárodního obchodu s volně žijícími živočichy a rostlinami. Základy práva ES v ochraně přírody. Významné mezinárodní úmluvy v ŽP.Obsah cvičení:Seznámení a rozbor vybraných případů aplikace práva ŽP. Praktické ověřování vymáhání vybraných norem práva ŽP. Aplikace zákona č. 123/98 Sb. na vybraných případech.

Literatura

Drobník J., Damohorský M.: Zákony k ochraně ŽP s předpisy související, C. H. Beck, Praha 1999. Gremlica T. Přehled environmentálního práva ES, právní úpravy a technických norem v oblasti ochrany ŽP ČR, Ústav pro ekopolitiku, Praha 2000. Hemelík T.: Rybářství a právo, ORAC, s. r. o., Praha 2000Čechura V. a kol.: Myslivost a právo, ORAC, s. r. o., Praha 2000. kolektiv autorů: Právo ŽP 1 – 3, Masarykova univerzita, Brno 1998. Kužvart P., Pazderka S.: Právo na informace, Ekologický právní servis, Brno 2000. Matrasová E., Příhoda P.: Správní řád, Linde, Praha 1997. Mnohostranné mezinárodní úmluvy – příroda a krajina: MŽP, Praha 1997. Nedorost L., Ondruš R.: Průvodce správním řízením, Linde Praha, a. s. 1999. Pekárek M., Damohorský M.: Zákon o ochraně přírody a krajiny a předpisy související, Masarykova univerzita, Brno 2000. Suchánek J.: Nové zemědělské a lesní právo, Prospektum, Praha 1996.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

JUDr. Miloš Tuháček

Vyučující

JUDr. Miloš TuháčekJUDr. Miloš Tuháček