Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální analýza obrazu v biologii (KBE / 121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 121 - Digitální analýza obrazu v biologii, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:(1) Úvod do digitální analýzy obrazu, základní pojmy, historie a současné směry, hardwarové a softwarové požadavky. (2) Vstupní zařízení, kamery, skenery atd, obrazové formáty, komprese, archivace, kalibrace, optimální rozlišení. (3) Úprava obrázků (pro prezentaci a vizuální interpretaci versus pro segmentaci a měření), digitální filtry, jejich použití. (4) Transformace a porovnávání barevných a černobílých obrázků a logické a matematické operace s nimi, manuální měření na živých a archivovaných obrázcích. (5) Práce s prostorovou informací, série optických řezů, dekonvoluce, digitální ostření, prostorová rekontrukce. (6) Segmentace obrazu (manuální, automatická, multikriteriální), úprava binárního obrazu nástroji matematické morfologie. (7) Práce s binárními obrazy, binární operace. (8) Automatické měření na objektech binárního obrazu, měřené parametry: význam a interpretace, limitace. (9) Automatizace postupů - tvorba maker. (10) Efektivní zpracování velkých sérií hrubých dat (ukládání, třídění, kategorizace a prezentace) v tabulkovém procesoru.Obsah cvičení:(1) instalace a základní ovládání volně dostupného (freewarového) programu analýzy obrazu pro PC, procvičení základních postupů analýzy obrazu v návaznosti na přednášky (2) samostatná práce na konkrétním projektu, po dohodě buď zadaném přednášejícím a zpracovaném na volně dostupném softwaru, nebo vycházejícím z tématu diplomové práce a zpracovaném na dostupném vybavení, prezentace řešení.

Literatura

Image analysis: principles and practice. A technical handbook. Joyce-Loebl, UK, 1985. Wilkinson,MHF, Schut,F (Eds), Digital image analysis of microbes. Wiley, Chichester, 1998.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

RNDr. Jiří Nedoma, CSc.

Vyučující

RNDr. Jiří Nedoma, CSc.RNDr. Jiří Nedoma, CSc.