Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (KBE / 260)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 260 - Mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Místo a role bakterií v přírodě. Objev bakterií. Zakladatelé současné mikrobiologie. Postavení bakterií v soustavě živých organismů. Vznik a vývoj bakterií .Význam životní činnosti bakteií v přírodě a pro člověka. Systematická bakteriologie. Bakteriální buňka. Růst a množení bakterií. Bakterie a prostředí. Výživa bakterií. Transport látek, baktericidní a bakteriostatické látky. Fyzikální účinky prostředí na bakterie. Metabolismus bakterií. Získávání energie, fermentace, aerobní a anaerobní respirace, chemolitotrofie, fototrofie. Anabolismus bakterií. Metabolické regulace. Dědičnost a proměnlivost bakterií. Ekologie bakterií. Patogenita. Bakterie v půdě a vodě. Technologické využití bakterií. Kvasný průmysl, antibiotika, fermentační příprava biomolekul s využitím rekombinantní DNA, biologické loužení rud, čištění odpadních vod a zamořených oblastí přírody. Základy virologie. Priony.Obsah cvičení:Hlavní cíle: zviditelnit neviditelný svět mikroorganismů, ukázat něco málo z jejich životních projevů, ukázat metody, kterými toho lze dosáhnout. Pozorování živých bakterií ve visuté kapce; nativní pozorování kvasinek, plísní a bakterií. Barvení bakterií. Příprava živných půd a sterilizace. Očkovací technika a aseptická práce. Testování citlivosti bakterií na antibiotika. Stanovení koncentrace živých bakterií. Stanovení suché hmotnosti bakteriální biomasy. Počítání buněk v počítací komůrce. Růstová křivka bakteriální kultury. Baktericidní účinek ultrafialového světla.

Literatura

Madigan, Martinko, Dunlap, Clark. Brock:Biology of Microorganisms, 12th edition. Kaprálek, F.: Fyziologie bakterií. Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 1986. Scragg, A.: Environmental biotechnology. Oxford University Press, Oxford 2005, 447 s. Tortora, G. J. et al.: Microbiology - an Introduction. Addison Wesley Longman, 1997.

Požadavky

Periodicita: předmět běží ve studijních letech začínajících sudým rokem, např. 2012/2013.Povinná prerekvizita: UCH 036Doporučená prerekvizita: UCH 032

Garant

Ing. Jiří Bárta, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Bárta, Ph.D.Ing. Jiří Bárta, Ph.D.