Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiální biotechnologie I. (KBE / 262)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 262 - Mikrobiální biotechnologie I., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1.Úvod do problematiky: svět mikroorganismů. Význam mikrobiálních biotechnologií. Rozdělení mikroorganismů, struktura mikrobiální buňky: viry, bakterie, houby, archae.2.Metabolismus, získávání a úschova energie. Enzymy, mechanismus účinku, rozdělení. Fermentace. Alkoholové, mléčné, máselné aj. kvasné procesy. Růst mikroorganismů, kultivace. Faktory ovlivňující růst.3.Přehled biotechnologií - využití bakterií a mikromycet v biotechnologických výrobách. Přehled výrobků.4.Mlékárenské technologie. Technologie mléka. Fermentované nápoje: suroviny, typy výrobků. Jogurty.5.Sýrařství: suroviny, mikroorganismy využívané při výrobě sýrů. Technologie výroby sladkých a kyselých sýrů. Typy výrobků - sýry a tvarohy, hlavní druhy sýrů.6.Technologie sladu a piva. Suroviny k výrobě piva, sladovnictví a chmelařství, přehled výrobků.7.Pivovarnictví. Technologie výroby piva spodním a svrchním kvašením. Druhy piva, pivovarnictví v ČR a ve světě.8.Technologie výroby vína. Úvod do vinohradnictví, přehled odrůd révy. Vinohradnictví a vinařství v ČR a ve světě. Suroviny k výrobě vína.9.Druhy vína a technologie jejich výroby. Výroba speciálních vín: šumivá a perlivá vína, fortifikovaná vína, tokajská vína.10.Fermentační výroba ethanolu. Suroviny k výrobě ethanolu kvasným procesem. Lihovarnictví. Výroba ovocných destilátů kvašením a studenou cestou. Druhy výrobků. Ethanol jako palivo.11.Výroba pekařského droždí, základy pekárenství. Výroba organických kyselin a aminokyselin. Výroba octa.12.Využití mikroorganismů v zemědělství. Šlechtění, mikrobiální insekticidy. Biologická fixace molekulárního dusíku: biochemie a fyziologie procesu, organismy, praktické využití.13.Využití mikroorganismů při odstraňování znečisťujících látek z prostředí: biodegradace organických látek v půdě a vodě - pesticidy, ropné látky, aj. Sloučeniny síry a dusíku, kovy, radionuklidy.14.Statková hnojiva, zemědělské aj. odpady a jejich zpracování. Anaerobní technologie rozkladu, výroba bioplynu.Obsah cvičení:Exkurze do závodů a provozů, které využívají biotechnologické výroby (vinařský závod, palírna lihu, mlékárna, pekárna, sladovna a pivovar, atp. dle aktuálních možností). Degustace vybraných výrobků. Vedení fermentačních procesů, principy a praxe destilace ethanolu. Monitoring a technologie bioremediace znečistěných půd a vod. Využití mikrobiálních technik pro monitoring znečistění.

Literatura

+ další odborná a populární literatura k problematice. Ahmad I., Ahmad F., Pitchel J. (Eds): Microbes and Microbial Technology. Springer, New York, 2011. Dohányos, M., Zábranská, J., Jeníček, P.: Anaerobní technologie v ochraně životního prostředí. VŠCHT Praha 1996, 172 s. (in Czech). Glazer, A.N., Nikaido, H.: Microbial biotechnology: fundamentals of applied microbiology. W.H. Freeman and Company, New York 1995, 662 s. McEldowney, S., Hardman, D.J., Waite, S.: Pollution: ecology and biotreatment. Longman Scientific and Technical, Burnt Mill 1993, 322 s. Perry, J.J.Staley, J.T.: Microbiology: dynamics and diversity. Saunders College Publishing, Fort Worth 1997, 911 s. Scragg, A.: Environmental biotechnology. Oxford University Press, Oxford 2005, 447 s.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.Mgr. Anna Matoušůprof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.