Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tropická ekologie (KBE / 351)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 351 - Tropická ekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Čím jsou tropy zajímavé a zvláštní - abiotické a biotické charakteristiky tropických ekosystémů ve srovnání s Českou kotlinou. Tropická biodiverzita - kde se vzala a je jak se udržuje. Stromové fialky a spol. - povaha tropické vegetace. Herbivoři, predátoři a parazité ? horní patra potravních sítí v tropických ekosystémech. Fíkové vosičky a další podivnosti - tropické speciality v mezidruhových vztazích. Ekosystémy tropické krajiny - průvodce pro objevitele cizích zemí. Biodiverzita par excellence - jak fungují tropické lesy a korálové útesy. Nejsou tropy jako tropy - srovnávací ekologie čtyř kontinentů. Tropická procházka podél ekologických gradientů - výškového i šířkového. Co se dělo a děje na tropických ostrovech - evoluce a ekologie v "laboratořích přírody". Člověk jako ekologický faktor v tropické přírodě - trochu aplikované antropologie. Přežijí rok 3000? - civilizační vývoj v tropech a ochrana přírody. Kdy konečně porozumíne ekologii tropů? - jak a co se v tropech zkoumá a bude zkoumat. Studenti diskutují a rozebírají nové a zajímavé práce z oboru tropické ekologie.Obsah cvičení: Referáty a diskuse k vybraným publikacím z tropické ekologie. Zápočet formou eseje na zadané tropicko-ekologické téma.

Literatura

Doplňující:. Morley, R. J. Origin and Evolution of Tropical Rain Forests, John Wiley & Sons, London, 2000. Osborne, P. J. Tropical Ecosystems and Ecological Concepts. Cambridge Univ. Press., Cambridge, 2000. Richards, P. W. The Tropical Rainforest. Cambridge Univ. Press., Cambridge, 1998. Whitmore, T. M. An Introduction to Tropical Rain Forests, 2nd edition, Oxford Univ. Press., Oxford, 1998. Wood, R. Reef Evolution. Oxford Univ. Press., Oxford, 1999. Základní:.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 2001/2002).

Garant

prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc.prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc.