Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koloběh prvků a procesy v povodí (KBE / 469)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 469 - Koloběh prvků a procesy v povodí, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Základní pojmy pro popis struktury sladkovodních ekosystémů a transportních mechanismů látek v povodí: oběh vody v přírodě, přehled hydrologických procesů, typy tekoucích a stojatých vod, dnové sedimenty, voda v půdě. Principy globálních a lokálních koloběhů jednotlivých prvků. Primární produkce ve sladkovodních ekosystémech. Fosfor: formy výskytu, reakce, původ ve vodách, interakce voda-sediment, eutrofizace povrchových vod, předpovědní modely eutrofizace, řízení kvality povrchových vod. Dusík: formy výskytu, transportní mechanismy, reakce a význam ve vodním prostřední, základní mechanismy vyplavování z lesních a zemědělských půd. Síra: formy výskytu, zdroje, atmosférický transport, acidifikace, koloběh v hydrosféře. Křemík, železo, mangan, hliník a stopové prvky: formy výskytu, reakce, zdroje, uplatnění v biologických procesech ve vodách. Organické látky ve vodách: transport z půdy, vznik ve vodním prostředí, složení, klasifikace, charakterizace, geochemické a biochemické procesy s účastí organických látek ve vodním prostředí.

Získané způsobilosti

- vhled do otázek vlivu povodí (přírodních podmínky, antropogenních faktory) na složení povrchových vod, na vodní ekosystémy nádrží a jezer a na kvalitu vodních zdrojů

Literatura

Berner E.K., Berner R.A.: Global environment: Water, Air and Geochemical Cycles, 2nd ed., Princeton Univ. Press, Princeton, 2012mikrobi. Hejzlar, J.: Koloběh prvků ve vodních ekosystémech a jejich povodích (texty k přednáškám). Pitter P.: Hydrochemie. 3. vydání, VŠCHT, Praha 2000. Thurman, E. M.: Organic Geochemistry of Natural Waters. M. Nijhoff/Dr. W. Junk Publ., Dordrecht, 1985. Wang D.: Biogeochemistry of redox-sensitive elements in natural waters, ProQuest LLC, Ann Arbor, 2008. Ward A. D., Elliot W. J.: Environmental Hydrology. CRC Press, Boca Raton 1995. Wetzel R. G.: Limnology, Lake and River Ecosystems. 3. vydání, Academic Press, 2001.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).Požadavky na studenta: Student prokáže znalost probrané látky při ústní zkoušce.Vyučovací metody: přednášky - powerpointové prezentace látky s následnou diskusí.Hodnotící metody: ústní zkouška - pokrývající všechny oblasti problematiky předmětu.

Garant

doc. Ing. Josef Hejzlar, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Hejzlar, CSc.