Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologický management nádrží (KBE / 471)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 471 - Ekologický management nádrží, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Rozdíly mezi nádržemi a jezery, typy hrází, účely a způsoby řízení nádrží. Limnologické typy nádrží - stratifikované a míchané nádrže, vertikální a horizontální gradienty složení vody, sezónní změny. Vliv povodí na složení vody a procesy v nádrži - látkové zatížení a způsoby výpočtů, typy znečištění, retence. Vliv hydrodynamiky a stratifikace na chemické a biologické ukazatele - kyslíkový režim, organické látky, kovy, eutrofizace, stárnutí nádrží. Jakost vody a její hodnocení - typy problémů a metody hodnocení. Ekotechnologie a řízení jakosti vody - teoretické principy ekotechnologií a jejich aplikace v řízení nádrží a jejich povodí. Přístupy používané v povodí - řízení znečištění z průmyslu a zemědělství, toxické látky, živiny, acidifikace, předzdrže, mokřady. Přístupy používané ve vlastní nádrži - destratifikace, hypolimnetická aerace, míchání epilimnia, selektivní vypouštění, ponořené stupně a norné clony, inaktivace a těžba sedimentů, biomanipulace. Matematické modely pro řízení nádrží - typy modelů, scénářová analýza, systémy pro podporu rozhodování.Obsah cvičení:Výpočty morfologických a hydrologických parametrů nádrží. Vyhodnocení sezónního průběhu stratifikace teploty, kyslíku a dalších ukazatelů. Výpočet zdrojů živin v povodí a jejich transportu do nádrže. Predikce eutrofizace nádrže pomocí empirických modelů.

Získané způsobilosti

- orientace v problematice vodohospodářského navrhování a řízení nádrží- vhled do struktury vodního ekosystému v nádržích a do otázek vlivu povodí na kvalitu vody a na nádržové procesy- dovednosti pro vyhodnocování hydrologických dat a dat o ekologii a kvalitě vody v nádržích a jejich povodích

Literatura

Adámek Z., Helešic J., Maršálek B., Rulík M.: Aplikovaná hydrobiologie. FROV JU, České Budějovice, 2010. Straškraba M., Tundisi J. G.: Reservoir Water Quality Management. Guidelines of Lake Management, Vol. 9, ILEC Foundation, Kusatsu, 1999. Votruba L., Broža V.: Hospodaření s vodou v nádržích. SNTL/ALFA, 1980.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Požadavky na studenta: Student musí prokázat znalost probrané látky a vypracovat zápočtovou práci, ve které s využitím teoretických poznatků z přednášek a výpočetních dovedností osvojených na cvičeních provede u vybrané nádrže kritickou analýzu stávajícího stavu vodohospodářského řízení a popřípadě navrhne opatření k jeho zlepšení.Vyučovací metody: Přednášky - powerpointové prezentace látky s diskusí; cvičení - vzorové výpočty a příklady k analýzám datových řad.Hodnotící metody: Ústní zkouška pokrývající všechny oblasti problematiky, tj. vodohohospodářské řízení nádrží, vlastnosti nádržového ekosystému a ekotechnologické metody.

Garant

doc. Ing. Josef Hejzlar, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Hejzlar, CSc.doc. Ing. Josef Hejzlar, CSc.