Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úprava vody a vodárenství (KBE / 479)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 479 - Úprava vody a vodárenství, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Druhy a chemické složení vod. Zdroje pitné a užitkové vody. Infiltrace, pohyb podzemních vod, vydatnost studní. Jímání podzemních a povrchových vod. Zásobování vodou. Typy vodních sítí a akumulace vody. Požadavky na jakost pitné, užitkové a provozní vody. Úprava podzemních vod (odkyselování, odželezňování a odmanganování). Úprava povrchových vod (mechanické předčištění, usazování, zahušťování, filtrace, čiření, adsorbce a hygienické zabezpečení vody). Speciální technologie úpravy vody (iontoměniče, destilace, ultrafiltrace, reverzní osmóza, elektrodialýza, odsolování mořské vody, denitrifikace a příprava ultračisté vody). Úprava užitkové a provozní vody (zemědělství, stavebnictví, energetika a vybraná průmyslová odvětví).Obsah cvičení:Právní předpisy týkající se zásobování obyvatelstva vodou a její jakostí. Jednoduché výpočty v technologii vody (uhličitanová rovnováha, iontová výměna, proudění kapaliny, vydatnost studní). Koagulační pokus a exkurze do úpravny pitné vody.

Literatura

Bindzar J. a kol.: Základy úpravy a čištění vod. Skripta VŠCHT, Praha, 2009. Kopáček, J. a kol. Voda na Zemi. Elektronická skripta. Budou dodána na začátku výuky. Lettermann R. D., Ways L. W. (eds),Water quality and treatment, 5th ed., AWWA, ISBN 0-07-001659-3, 1999, 1233pp. Pitter P.: Hydrochemie [online]. VŠCHT Praha, 2009. ISBN 978-80-7080-701-9. Strnadová, N. a Janda, V.: Technologie vody I. Skripta VŠCHT, Praha. 1995. VŠCHT Praha, 1995. Tuček, F., Chudoba, J. a Koníček, Z.: Základní procesy a výpočty z technologie vody. SNTL, Praha, 1977. Wünsch, J. a kol.: Technická příručka pro pracovníky oboru úprav vody. ČKD Dukla, Praha, 1981.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. Ing. Jiří Kopáček, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Kopáček, Ph.D.prof. Ing. Jiří Kopáček, Ph.D.