Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a fyzika půdy (KBE / 513)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 513 - Chemie a fyzika půdy, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Základní fyzikální vlastnosti půd, struktura a funkce agregátů v půdě, uspořádání půdních částic, půdní profily, mikromorfologie. Voda v půdě, vodní potenciál, půdní vzduch, pohyb látek rozpuštěných ve vodě, difúze, pohyb půdního vzduchu, mechanické vlastnosti, odpor půd. Chemické složení půdy, složení půdy ve vztahu k potřebám rostlin, sorpce v půdě, sorpční komplex, koagulace a peptizace. Jílové minerály, koloidní oxidy a hydroxidy, železo a hliník. Složení minerální části půdy. Koloběh uhlíku, dusíku, fosforu a síry. Organická hmota v půdě. Obsah humusu v různých půdních typech, kvalitativní složení humusu. Chemické vlastnosti koloidních humusových částic, komplexační a fyziologické vlastnosti humusových látek. Frakční složení humusu, organominerální komplexy. Vlastnosti humusových kyselin. Další organické složky půdy (sacharidy, tuky, vosky, pryskyřice). Interakce půdních koloidů s polutanty a xenobiotickými látkami.Obsah cvičení:Odběr vzorků půdy pro zjišťování fyzikálních a chemických vlastností půd ? stanovení vybraných půdních charakteristik. Instrumentální analytické metody používané v půdní chemii.

Literatura

Brady, N. C.: The nature and properties of soils. MacMillan Publ. Comp., New York 1990. Němeček, J. a kol.: Pedologie a paleopedologie, Academia, Praha, 1990. Page A.L.: Methods of soil analysis, Madison, Wisconsin USA, 1982. Tan, K. H.: Principles of Soil Chemistry. Marcel Dekker Inc., New York 1993. Zbíral, J. a kol.: Analýza půd. ÚKZÚZ, Brno, 1997.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

Ing. Tomáš Picek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Picek, Ph.D.Ing. Tomáš Picek, Ph.D.