Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a funkce agroekosystémů (KBE / 514)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 514 - Struktura a funkce agroekosystémů, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Definice agroekosystému, vymezení pojmů. Historie zemědělství a vývoj zemědělské krajiny. Filozofická východiska různých způsobů hospodaření. Charakteristika, principy a cíle různých variant zemědělství. Konvenční intenzívní zemědělství, integrované zemědělství, alternativní varianty. Teoretické základy tvorby biomasy plodin a fungování agroekosystémů. Půda, složky půdy, půdní vlastnosti, nejdůležitější půdní procesy. Klasifikace a bonitace půd. Půdní fond České republiky. Konvenční zemědělství a meliorační opatření. Pozemkové úpravy, krajinné úpravy, rekultivace. Odvodnění půdy. Závlahy. Protierozní ochrana půdy. Principy střídání plodin a osevní postupy. Koncentrace plodin v osevním postupu. Protierozní osevní postupy, semenářské osevní postupy. Hospodaření v pásmech hygienické ochrany vod. Zpracování půdy. Základní a předseťové zpracování půdy, kultivace během vegetačního období v konvenčním zemědělství. Minimální zpracování půdy. Alternativní technologie. Výživa a hnojení v konvenčním zemědělství. Stanovení potřeby hnojení. Statková hnojiva a průmyslová hnojiva: druhy, složení, vlastnosti. Nepřímá hnojiva. Míchání hnojiv. Skládky hnojiv, rizikové aspekty skladování a aplikace hnojiv. Výživa a hnojení v alternativních systémech hospodaření. Úloha statkových a ostatních organických hnojiv. Fixace molekulárního dusíku. Horninové moučky. Ochrana rostlin proti plevelům, chorobám a škůdcům v konvenčním zemědělství a v alternativních systémech. Metody ochrany. Pesticidy, rozdělení, účinné látky. Mechanizace zemědělské výroby v konvenčním systému. Traktory, samohybné stroje a dopravní systémy. Energetické systémy. Využívání obnovitelných a netradičních zdrojů energie. Chovy hospodářských zvířat. Lukařství a pastvinářství. Základy pratotechniky. Výroba a skladování krmiv v konvenčním a alternativních systémech. Agrometeorologie a agroklimatologie. Fenologie a agrometeorologická kritéria.Obsah cvičení:

Literatura

Anonym: Seznam povolených přípravků na ochranu rostlin. MZ ČR, Praha 1996. Čača J. a kol.: Zemědělská fytopatologie. SZN, Praha 1981. Háš a kol.: Energie v zemědělství. SZN, Praha 1985. Havlíček V. a kol.: Agrometeorologie. SZN, Praha 1986. Ivanič J., Havelka B., Knop K.: Výživa a hnojenie rastlín. Príroda Bratislava – SZN, Praha 1979. Petr J. a kol.: Rukověť agronoma. SZN, Praha 1989. k dispozici je velké množství učebních textů zemědělských a agronomických fakult, vysokoškolských učebnic aj materiálů z dané problematiky. Zítek T. a kol.: Mechanická ochrana rostlin. MZ ČR, ZN Brázda, Praha 1992.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.