Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie půdy (KBE / 521)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 521 - Ekologie půdy, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Funkce půdy v ekosystému (vymezení funkce a srovnání jednotlivých ekosystémů). 2.Tvorba půdy (zvětrávání, hlavní půdotvorné faktory(důraz na vliv hornin). 3. Klasifikace půdy (taxonomie a nomenklatura, používané klasifikační systémy, půdní druhy). 4. Fyzikální vlastnosti půdy (textura, struktura, voda v půdě, teplota, aerace). 5. Půdní koloidy (typy a vlastnosti, výměnné kapacity, sorpce). 6. Půdní reakce (acidita, alkalinita, zasolenost). 7. Půdní organická hmota. 8. Ekologie půdních organismů. 9. Koloběh živin v půdě (dusík, fosfor, síra a mikroelementy). 10. Antropogenní vlivy (obhospodařování, eroze, znečištění) a kvalita půdy. 11. Presentace esejů.Obsah cvičení:V blokovém cvičení seznámit z odběrem a přípravou půdních vzorků, se základními fyzikálními, chemickými a biologickými metodami a normami používanými při hodnocení kvality půd v ČR a v rámci EU (ISO normy)

Literatura

Brady N. C. 1990: The nature and properties of soils. Macmillan Publ. Comp., New York. Coleman D.C., Crossley, D.A.Jr. 1996: Fundamentals of Soil Ecology. Academic Press, London. Paul E. A., Clark F. E. 1996: Soil microbiology and biochemistry. Academic Press, London. Richards B. N. 1987: The microbiology of terrestrial ecosystems. Longman Publ., Singapore.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.