Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lesnictví (KBE / 550)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 550 - Lesnictví, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky0. Úvod do studia - lesnictví v souvislostech1. Vymezení pojmů. Využívání lesů člověkem a vývoj lesnictví - Definice lesa a lesnictví. Vliv člověka na les v průběhu času. Počátky lesního hospodářství. Holosečné hospodaření. Změny hospodaření v lesích střední Evropy ve 20. století a výzva pro lesnictví 21. století.2. Klasické lesnictví a lesnické názvosloví - Terminologie a předměty klasického lesnictví a lesnického provozu (hospodářský způsob, hospodářský plán, hospodářská úprava lesa, zakládání a pěstění lesů, taxace, legislativa). Fungování hospodářského a přirozeného lesa.3. Význam lesa pro člověka, multifunkční lesnictví - Dřevní a nedřevní produkce. Les a vodní režim v krajině. Ochranné působení lesa. Další význam lesa. Lesnické instituce.4. Rizika pro les a ochrana lesa - Myslivost, biotičtí, abiotičtí a antropogenní škodliví činitelé. Právní úprava. Územní ochrana přírody. Genetika a šlechtění. Druhová skladba lesa, uplatnění exotických dřevin5. Naše současné lesy a lesnická typologie - Vývoj lesních společenstev a migrace druhů. Výšková stupňovitost lesů, význam stanoviště, lesnická typologie a diferenciace lesnického hospodaření6. Ekologie lesa - Úvod do ekofyziologie. Mezní činitelé. Energetická bilance, cyklus uhlíku, živinová bilance. Ekosystém - organizace a vazby. Sukcese. Biodiverzita. Vodní provoz lesních porostů.7. Zjišťování stavu lesa (teorie) - K čemu jsou údaje o lesích? Postupy provozní a statistické inventarizace. Dálkový průzkum. Monitoring a inventarizace lesa v republice a v zahraničí. Kvantitativní údaje o lesích.8. Zjišťování stavu lesa (praxe)- Technologie k zjišťování údajů o lesích včera a dnes. Praktická demonstrace a cvičení.9. Přírodě blízké hospodaření - cesta pro středoevropské lesnictví 21. Století - Uplatnění nových metod pěstování lesa v 21 století. Typy vývoje lesa. Přírodě blízké lesnictví a jeho prosazování v podmínkách ČR.10. Narušená rovnováha moderního světa, lesnická strategie - Globální problémy ve vztahu k lesům a lesnictví. Odlesňování, umělá lesní společenstva. Obchod se dřevem a certifikace lesů. Světové a evropské iniciativy zaměřené na ochranu a trvalé využívání lesních ekosystémů. Lesnická politika.11. Lesnictví a změna klimatu - Změna růstového prostředí a její dopady na les. Problematika adaptace. Mitigační možnosti lesů. Emisní inventura, lesnictví a krajina v rámci Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu.12. Lesnický výzkum - Metody a postupy lesnického výzkumu. Klíčová témata současného lesnického výzkumu. Kam směřuje lesnictví?Obsah cvičeníJizerské hory - Lesnictví a ochrana přírody v praxi

Literatura

EEA, 2008. European forests - ecosystem conditions and sustainable use. Report No 3, 105 pp. Fanta J, 2007. Lesy a lesnictví ve střední Evropě. Živa 1 - 6.. Freer-Smith PH, Broadmeadow MSJ, Lynch JM (eds.) 2007. Forestry and Climate Change, CAB International, 253 pp. (ISBN 978-1-84593-294-7). Košulič M st. 2010. Cesta k přírodě blízkému hospodářskému lesu. FSC Česká republika, 449 stran. (ISBN 978-80-254-6434-2). Metzl J, Košulič M 2006. 100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem. OS FSC ČR, Brno, 3. vydání, 108 stran.. Míchal I, Petříček V (eds.) 1999. Péče o chráněná území. II. Lesní společenstva. AOPK ČR, Praha, 174 stran. (ISBN 80-86064-14-X). Plíva K. 2000. Trvale udržitelné obhospodařování lesů podle souboru lesních typů, ÚHÚL Brandýs nad Labem.. Průša E. 2001. Pěstování lesů na typologických základech. Kostelec nad Černými lesy: Lesnická práce. 593 s. + CD. (ISBN 80-86386-10-4). Waring RW, Running SW 2007. Forest Ecosystems - Analysis at Multiple Scales, 3rd edition, Academic Press, 420 pp. (ISBN 978-0-12-370605-8).

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

doc. Ing. Emil Cienciala, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Emil Cienciala, Ph.D.doc. Ing. Emil Cienciala, Ph.D.