Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody (KBE / 551)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 551 - Ochrana přírody, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Ochrana přírody v soustavě vědeckých a technických disciplin. Vymezení oboru, postavení vzhledem k OŽP. Cíle ochrany přírody: subjekty ochrany v historickém vývoji a jejich proměny. Vazby na památkovou péči, lesnictví a zemědělství. Cíle ochrany přírody dnes. Historický vývoj ochrany přírody: ochrana přírodních zdrojů, lesů, vod, zvěře a půdy; ochrana přírodních památek v období romantismu. Vývoj legislativy a organizační struktury státní péče o přírodu v našich zemích. Zákon 40/1956 Sb. Zákon 114/1992 Sb. Rozbor a vysvětlení nejdůležitějších částí zákona: péče o krajinu, chráněná území, chráněné druhy, státní správa ochrany přírody, současná organizační struktura ochrany přírody. Ochrana krajiny: územní plánování, ÚSES, EECONET, památkové zóny. Úloha chráněných krajinných oblastí v ochraně kulturní krajiny. Kategorie chráněných území podle zákona 114/1992 Sb. a podle IUCN, srovnání s kategorizací v některých jiných státech. Rozbor ochranných podmínek v jednotlivých kategoriích chráněných území, problematika praktické ochrany. Plány péče, zonace. Typy managementu. Vztahy chráněných území k „nechráněné“ krajině, praktické uplatňování vlivu ochrany přírody na volnou krajinu. Přírodní parky u nás a ve světě. Vztahy k zemědělství, lesnictví, těžebnímu průmyslu atd. Turistika a ochrana přírody. Vyhláška 395/1992 Sb. Druhová ochrana: kritéria podle zákona 114/1992 Sb. a podle IUCN. Rozbor jednotlivých kategorií. Ochrana hospodářských plemen a odrůd. Ochrana „in vitro“. Biosférické rezervace UNECSO, jejich význam a ochranářský režim. Mezinárodní spolupráce v ochraně přírody. Přeshraniční spolupráce, bilaterální a trilaterální dohody, mezinárodní úmluvy. Mezinárodní organizace působící v ochraně přírody a jejich programy; specializované organizace; národní organizace s mezinárodními aktivitami: RSPB, International Wildlife Federation, Sierra Club, Friends of the Earth atd. Úloha nevládních organizací a občanských sdružení. Významná chráněná území v ČR a ve světě.Obsah cvičení:Exkurze do vybraných chráněných oblastí.

Literatura

D. Macdonald & K. Service (Eds). 2007. Key Topics in Conservation Biology. Blackwell Publishing. J. P. Gibbs &M. L. Hunter. 2008. Problem-Solving in Conservation Biology and Wildlife Management. Blackwell Publishing. K. S. Hanna, D. A. Clark, D. S. Slocombe (eds.). 2007. Transforming Parks and Protected Areas: Policy and Governance in a Changing World. Routledge, NY. M. J. Groom, G. K. Meffe and C. R. Carroll. 2006. Principles of Conservation Biology. Third edition. Blackwell Publishing. N. Dudley. (ed.) 2009. Guidelines for Applying Protected Area Management Categories. Gland, Switzerland: IUCN. Vié, J.-C., Hilton-Taylor, C. and Stuart, S.N. (eds.) 2009. Wildlife in a Changing World - An Analysis of the 2008 IUCN Red List of Threatened Species. Gland, Switzerland: IUCN.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

RNDr. Zdeňka Křenová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeňka Křenová, Ph.D.RNDr. Zdeňka Křenová, Ph.D.