Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizualizace dat (KBE / 782)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / 782 - Vizualizace dat, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Obsah cvičení:Úvod do programovacího jazyka S a programu R. Procvičnování práce s jazykem S - manipulace s daty. Základní principy konstrukce efektivních grafů. Úvod k Trellis diagramům - teorie a praxe. Grafické metody pro 1D data (kvantilové diagramy, normální Q-Q diagr. , histogramy). Grafické metody pro 2D data (scatter-diagrams, smoothing, jittering, časové série). Grafické metody pro vícerozměrná data (co-plots, dynamická grafika, brushing). Grafická prezentace statistických modelů (GLM, GAM, loess. regresní diagnostika). Korelace v prostoru a čase (autokorelač. funkce, kriging, semivariograms). Klasifikace mnohorozměrných dat (dot-plots, dendrograms, regresní a klasifikační stromy). Gradientová analýza - ordinační diagramy (biplots, joint-plots, T-value biplots). Gradientová analýza - další vizualizační metody (symbol plots, response surfaces). Shrnutí a syntéza efektivních vizualizačních strategií - úvod k individuálním projektům. Prezentace individuálních projektů.

Literatura

E. R. Tufte: Envisioning Information Graphics Press, Cheshire. 1990. Ter Braak & Šmilauer: CANOCO Reference Manual. Microc. Power, Ithaca. 1998. W. S. Cleveland: The Elements of Graphing Data. Hobart Press, 1994. W. S. Cleveland: Visualizing Data. 2nd Edition, Hobart Press. 1993.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).Speciální kurz doktorského studijního oboru Biologie ekosystémů, Botanika a Entomologie

Garant

doc. RNDr. Petr Šmilauer, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Šmilauer, Ph.D.