Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie vodních makrofyt (KBO / 131)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 131 - Biologie vodních makrofyt, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Úvod, definice pojmů- vodní makrofyty, evoluce, fylogeneze a taxonomie, ekofáze, vodní a mokřadní biotopy, životní formy2. Fytogeografie- časo-prostorová heterogenita vegetace, vývoj a typy areálů, globální-lokální gradienty distribuce (zonace), bariéry, postglaciální šíření, endemismus, nepůvodní druhy3. Charakteristiky vodního prostředí a biotopů- dostupnost světla, teplotní režim, dostupnost živin a plynů, salinita, hydrodynamika, změny hydrofáze, sedimentace, antropogenní vlivy (acidifikace, eutrofizace, regulace)4. Morfologické a fyziologické adaptace vodních makrofyt- růstové formy, morfologické adaptace emerzních a submerzních (kořenujících, volně plovoucích) rostlin a kořenujících rostlin s natantními listy, preference (živin, světelné), fotosyntéza, symbiózy, tvorba prostředí a kompetice, přežívání v terestrickém prostředí5. Rozmnožování vodních rostlin- generativní a vegetativní rozmnožování (strategie tvorby pohlavních a vegetativních orgánů ve vztahu k prostředí biotopů, fertilizace, šíření diaspor, dormance a hibernakula, raná ontogeneze, reprodukční fenologie)6. Vegetace vodních toků a nádrží- charakteristika typových biotopů a zastoupených společenstev vodních makrofyt7. Vegetace mokřadů a pobřežní vegetace- charakteristika typových biotopů a zastoupených společenstev vodních makrofyt8. Vegetace pramenišť a rašelinišť- charakteristika typových biotopů a zastoupených společenstev vodních makrofyt9. Role vodních makrofyt v ekosystému, metody studia, management- role vodních makrofyt v ekosystému, bioindikační vlastnosti, využití člověkem, nedestruktivní a destruktivní metody studia in situ, management, regulační opatření10. Ohrožení a ochrana vodních makrofyt a biotopů- legislativa, chráněné a nepůvodní druhy ČR, ohrožení a ochrana biotopů v ČR a ve světěObsah cvičení:1. Praktické cvičení v Botanickém ústavu AV ČR v Třeboni - určování vodních rostlin ve Sbírce vodních rostlin (http://www.sbirka.butbn.cas.cz), mikroskopování v laboratoři (anatomie a morfologie)2. Terénní cvičení - vegetace dostupných vodních a mokřadních biotopů, metody studia in situ

Literatura

Cook C.D.K. (1990): Aquatic Plant Book. SPB Academic Publishing, Hague, 228 pp. Hejný S. (1960): Ökologische Charakteristik der Wasser und Sumpfpflanzen in den. Chytrý M. [ed] (2011): Vegetace České republiky 3. Vodní a mokřadní vegetace. Academia, Praha. 828 s. [Chytrý M. [ed] (2011): Vegetation of the Czech Republic 3. Aquatic and Wetland Vegetation, Academia, Praha. 828 pp]. Chytrý M., Kučera T. & Kočí N. [eds] (2001): Katalog biotopů České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Praha. 307 s. Rybka V. - textbook in Czech http://old.botany.upol.cz/prezentace/rybka/vodrost.pdf. Sculthorpe C.D. (1967): The Biology of Aquatic Vascular Plants. Edward Arnold London, 610 pp.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících sudým letopočtem (např. 2014/2015)

Garant

Mgr. Martina Čtvrtlíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Čtvrtlíková, Ph.D.Mgr. Martina Čtvrtlíková, Ph.D.