Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mykologie (KBO / 135)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 135 - Mykologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Význam houbových organismů, evoluce a vývoj systému. Biologie - pojmy hyfa, růst a rozmnožování, modifikace jako reakce na prostředí. Basidiomycota - Hymenobasidiomycetes - členění, charakteristiky, systém, Urediniomycetes a Ustilaginomycetes - systém, evoluce, ekologie, systém a zástupci. Ascomycota, Lišejníky, Zygomycota, Chytridiomycota, Oomycota, Myxomycota a ostatní hlenky.Obsah cvičení:Výstava plodnic - typy plodnic, seznámení se se základními skupinami hub. Exkurze - metody sběru hub a houbových organismů. Poznávání základních druhů hub. Laboratorní část - studium mikroznaků a identifikace hub.

Literatura

Alexopoulos CJ, Mims CW, Blackwell M (1996) Introductory Mycology. J Wiley &sons, New York. Esser K, Lemke PA (1994-2000) The Mycota Vol. I-VIII, Springer. Jennings DH, Lysek G (2004) Fungal Biology, pp 166, Springer. Mueller GM, Bills GF, Foster MS (2004) Biodiversity of Fungi: Inventory and Monitoring Methods, pp 777, Elsevier ACP. Mykologické klíče a monografie, internetové zdroje jmenované v záhlaví přednášek. Pegler DN, Boddy L, Ing B, Kirk PM (2004) Fungi of Europe - Investigation, Recording and Mapping, pp 322, The Royal Botanic Garden.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Část cvičení proběhne již v září! 21.9.2015 navštívíme výstavu hub v Jihočeském muzeu. 28.9.2015 proběhne první exkurze, druhá exkurze dle domluvy v říjnu. Termíny a pokyny najdete na mykologických stránkách katedry botaniky: http://botanika.prf.jcu.cz/mykologie/vyu_myko.html. Zbytek cvičení v druhé polovině semestru dle rozvrhu.

Garant

Mgr. Martina Vašutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Vašutová, Ph.D.Mgr. Martina Vašutová, Ph.D.