Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologie sinic a řas (KBO / 142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 142 - Základy ekologie sinic a řas, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1) Stručný úvod do diverzity řas a sinic, vymezení základních pojmů (společenstva, názvy biotopů?), metody studia a sledování společenstev2) Plankton I - specifické vlastnosti vody jako prostředí, adaptace na život ve vodním sloupci velikostní rozdělení planktonu, role planktonu v globálním měřítku, specifika mořského planktonu, vliv fytoplanktonu na další organizmy ve vodě, diurnální vertikální migrace,3) Plankton II - vliv množství živin na strukturu společenstva, sezónní dynamika fytoplanktonu, Reynoldsův systém klasifikace společenstev, PEG model, Hutchinsonův paradox, vodní květy, HAB4) Bentos, perifyton, metafyton - adaptace na život v proudící vodě, neplanktonní společenstva stojatých i tekoucích vod5) Mořské neplanktonní řasy a sinice - zonace společenstev, adaptace na mechanické namáhání, obrana proti okusu, biogeografie dominantních skupin6) Aerické sinice a řasy - adaptace na extrémní podmínky, životní strategie, sinice a řasy jako významný erozní faktor7) Půdní řasy a sinice - sinice a řasy jako kolonizátoři, mikrobiální půdní krusty8) Extrémofilní řasy a sinice (I) - halofilní, termofilní typy, adaptace na život v přítomnosti toxických látek9) Extrémofilní řasy a sinice (II) - pouštní a polární typy, kryoseston10) Řasy a sinice v přímé interakci s jinými organizmy - symbionti, parazité, komenzálové11) Řasy a sinice jako bioindikátory - využití bioindikační schopnosti v praxi, indexy kvality vody založené na řasách a sinicích12) Mechanizmy šíření řas, distribuce, biogeografie, invaze a expanze řas a sinic, příklady invazí a expanzí a dopady na lokální společenstvaObsah cvičení:Měření základních charakteristik vody (pH, teplota, vodivost, průhlednost), stanovení primární produkce a koncentrace chlorofylu a, srovnání výsledků laboratorních analýz s terénními měřeními, praktické použití řas pro bioindikaci

Literatura

Dodds W.K., Whiles M.R. (2010): Freshwater Ecology, Second Edition: Concepts and Environmental Applications of Limnology (Aquatic Ecology). 829 p. Academic Press. Metting B. (1995): The systematics and ecology of soil algae. - Botanical Review. Round F.E. (1981): The Ecology of Algae. 653 p. Cambridge University Press. Stevenson R.J., Bothwell M.I., Lowe R.L. (Eds) (1996): Algal ecology: freshwater benthic ecosystems. 573 p. Academic Press/Elsevier. Whitton B. (Ed.) (2012): The Ecology of Cyanobacteria II: Their Diversity in Time and Space. 760 p. Springer. Whitton B., Potts M. (Eds) (2000): The Ecology of Cyanobacteria: Their Diversity in Time and Space. 669 p. Springer.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících lichým letopočtem (např. 2015/2016).

Garant

doc. RNDr. Jan Kaštovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš HAUER, Ph.D.doc. RNDr. Jan Kaštovský, Ph.D.RNDr. Tomáš HAUER, Ph.D.doc. RNDr. Jan Kaštovský, Ph.D.