Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná paleoekologie (KBO / 306)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 306 - Aplikovaná paleoekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednáškyAbsolvováním kurzu získají studenti přehled o tom jak paleoekologický výzkum probíhá a jaké jsou jeho cíle a možnosti. Studenti by měli být schopni po absolvování kurzu samostatně odebrat vzorky, zpracovat je v současnosti používanou metodikou a připravit k prezentaci. Cílem kurzu je seznámení s jednotlivými paleoekologickými analýzami a čím mohou být pro budoucí odborníky přínosem. Studenti se naučí jak do budoucna rozhodovat o typu zvolené metodiky a způsobu vedení výzkumu a zpracování výsledkůÚvod do paleoekologieÚvod do sedimentologie - zpracování vrtných jader, manipulace se sedimenty, základní metodika popisu sedimentů, zrnitosti, vápnitosti, určování barvy pomocí Munsella, určování hranic, texturních prvků, odběry vzorků na LOI, magnetickou susceptibilitu, mikromorfologii.Úvod do palynologie a makrozbytkové analýzy. Praktické příklady paleoekologických výzkumů.Úvod do analýzy rozsivek a cladocer, využití a možnosti interpretace výsledků k rekonstrukci enviromentálních charakteristik.Úvod do antrakologie a praktické příklady výzkumů.Obsah cvičeníV rámci předmětu budou odebrána vrtná jádra sedimentů z vybrané lokality. Každý student samostatně zpracuje menší část vrtného jádra nabídnutou metodikou a své výsledky za které bude zodpovědný předá ve formě protokolu. Posléze bude formou diskuze vedena závěrečná interpretace, přičemž si skupina studentů připraví společně závěrečnou powerpointovou prezentaci a pod dohledem vyučujících připraví výsledky výzkumu k publikaci.Terénní práce, odběr vzorků na vybrané lokalitě.Laboratorní zpracování vzorků pro vybrané paleoekologické analýzy.Praktické určování pylových, rozsivkových, cladocerových, antrakologických a makrozbytkových vzorkůTvorba a zhodnocení pylového diagramu, statistické vyhodnocení a interpretace pylového, makrozbytkového, diatomarního a cladocerového záznamu.Prezentace získaných výsledků a možnosti přípravy publikace.

Literatura

Birks H. J. B. et Birks Hillary H., 1980: Quaternary Palaeoecology. - E. Arnold P. H., London, 289 pp. Brenchley P. J. - Harper D. A. T. 1998: Palaeoecology :ecosystems, environments and evolution.- London : Chapman & Hall, 402 s. Firbas F., 1949, 1952: Spät- und macheiszeitliche Waldgeschichte Mitteleuropas, 1, 2. - G. Fischer Verl. Jena, 480-256 pp. French Ch., 2001: Geoarchaeology in action, Studies in soil micromorphology and landscape evolution. - Routledge, London and New York, 291 pp. Goldberg P., Macphail R., 2006: Practical and theoretical geoarchaeology.-Blackwell , Oxford, 454 pp. Kornaś, Jan - Medwecka-Kornaś, Anna. Geografia roślin. Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1986. 527 s. Lang G., 1994: Quartäre Vegetationsgeschichte Europas. - G. Fischer Verl. Jena, Stuttgart, 462 pp. Ložek V., 1973: Příroda ve čtvrtohorách. - Academia Praha, 372 pp. Rapp G., Hill Ch. L., 2006: Geoarchaeology, The Earth-Science Approach to Archaeoological Interpretation. - Yale University Press, New Haven and London, 339pp. Stein J. K., Farrand W. R., 2001: Sediments in Archaeological kontext. - The University of Utah Press, Salt Lake City, 218pp.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 2009/2010).

Garant

RNDr. Jan Novák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra HOUFKOVÁMgr. Lenka Lisá, Ph.D.RNDr. Jan Novák, Ph.D.Mgr. Petra HOUFKOVÁMgr. Lenka Lisá, Ph.D.RNDr. Jan Novák, Ph.D.