Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitkové rostliny (KBO / 316)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 316 - Užitkové rostliny, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Obecná část: Co je zemědělství (výskyt podobných jevů u dalších živočichů). Rozdíly mezi planými a kulturními rostlinami (morfologické změny, alometrický růst, ztráta ochranných mechanismů, změny v sexualitě, snížená životnost, apod.). Evoluce kulturních rostlin. Vznik kulturních rostlin v důsledku umělého výběru. Příčiny rozdílů mezi planými a kulturními rostlinami a jejich vzájemné vztahy. Úloha polyploididizace. Fytogeografie a paleofytogeografie kulturních rostlin. Centra původu kulturních rostlin (Vavilov). Vznik zemědělství (historický průběh - archeologické doklady a etnografické paralely). Geografický pattern (přední Východ, střední Amerika, Čína a jihovýchodní Asie, tropická centra zkulturnění). Etnobotanika a paleoetnobotanika: vztah člověk vs. kulturní rostlina. Odvozování původu člověka od kulturní rostliny, uctívání rostlin u zemědělských i nezemědělských národů, rituály související se zemědělskou činností, význam halucinogenních rostlin, apod. Speciální část: Původ, historie šíření, dnešní rozšíření, použití v rozdílných kulturních oblastech, systematika, obsahové látky jednotlivých skupin kulturních rostlin. Důraz bude kladen spíše na méně známé a exotické rostliny. Obilniny a luštěniny. Ovoce a zelenina. Olejniny a technické plodiny (rostliny textilní, barvířské, tříslové, mýdelné, skýtající dřevo i různé výměšky dřeva a kůry - klovatiny, kaučuk). Pochutiny, koření a rostliny obsahující aromatické látky. Drogy a léčiva.Obsah cvičení:

Literatura

Domin, K. (1944): Užitkové rostliny domácí i cizí. Praha. Michalec, Z. (1977): Člověk a rostliny. Práce, Praha. Polívka, F. (1996): Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí. Volvox Globator, Praha. Schwanitz, F. (1969): Vývoj kulturních rostlin. SZN, Praha. Smith, B. D. (1994): The emegernce of agriculture. Scientific American Library, New York. Valíček, P. a kol. (1989): Užitkové rostliny tropů a subtropů. Academia, Praha.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.