Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie fototrofních mikroorganis (KBO / 318)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 318 - Biotechnologie fototrofních mikroorganis, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Historie oboru, možnosti uplatnění řas v biotechnologii a v technické hydrobiologii. Sběr řas v přírodě a jejich využití (mořské řasy jako průmyslová surovina a potrava), výroba agaru, pěstování mořských řas, algináty, technika zpracování. Sběr sladkovodních řas jako potraviny. Využití fosilních řas. Funkce řas v přírodě, zejména v obhospodařovaných vodách. Hromadný výskyty, složka obhospodařovacího procesu nádrží. Zákonitosti rozvoje sladkovodního fytoplanktonu a vodního květu. Řasy při čištění odpadních vod, oxidační rybníky, součást biologických filtrů. Řasy jako palivo a producenti vodíku. Řasy jako sorbenty živin a různých 1átek, možnosti využití. Imobilizace řas, princip, aplikace, biosensor. Řasy v zemědělství, v půdě, funkce v edafonu, v primární a sekundární sukcesi. Fixace dusíku sinicemi, jejich funkce a využití v rýžových polích. Využití řas ve zdravotnictví a veterinární medicíně. Positivní využití (dermatologie). Alergie. Toxicita sinic a dinoflagelátů. Využití ve farmacii (příprava specielních půd). Řízená kultivace, isolace kmenů, axenické kmeny, jejich testování, udržování, sbírky. Základy kultivační techniky. Pevné půdy, suspenze, specielní kultivace. Kontrolované parametry. Zkřížené gradienty. Semikontinuální a kontinuální kultivace. Synchronní kultury. Specielní kultivace pro napěstování biomasy. Hromadná kultivace pod širým nebem. Principy, typy kultivátorů, teoretické předpoklady. Zpracováni produktu. Technika provozu. Syceni CO2, udržení tepelného režimu. Využití produktu jako krmiva nebo potraviny. Hlavní pěstované druh. Uzavřené kultivační systémy, řasy v kosmickém výzkumu jako producenti kyslíku v uzavřených systémech. Specielní využití řas, produkce značených látek a zvláštních sloučenin pomoci řasových kultur. Principy a perspektivy genetického inženýrství u řas. Řasová kultura jako oxifototrofní model. Možnosti genetiky řas.Obsah cvičení:

Literatura

BURLEW J. S. ed. (1953): Algal culture, Washington. CHAPMAN V. J. (1950): Seaweeds, Methuan, London. LITTLER M. M. (1985): Handbook of phycol. Methods. MARVAN P. et al. (1979): Algal assays, Stuttgart. SOEDER C. J. (1978): Microalgae for food, Stuttgart. ŠETLÍK I. et al. (1970): Large scale culture of algae, Algol. Stud. 1, Třeboň. VENKATARAMAN G. S. (1969): Cultivation of algae, Delhi.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících lichým letopočtem (např. 2013/2014)

Garant

RNDr. Tomáš HAUER, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš HAUER, Ph.D.