Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polární mikrobiologie a astrobiologie (KBO / 323)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 323 - Polární mikrobiologie a astrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Obsah kurzu, organizační záležitosti, polární ekologie, historie výzkumu mikroorganismů v polárních oblastech, doporučená literatura (J. Elster).2.- 3. Nárosty polárních sladkovodních ekosystémů, hlavní charakteristiky, metodické přístupy studia, význam nárostů ve stojatých a tekoucích vodách, stromatolity polárních jezer, složení populací a společenstev (J. Elster).4. Polární mořské planktonní a bentická společenstva, rozdíly v ekologii mořských a sladkovodních ekosystémů, zonace, endopelon (J. Elster).5. - 6. Terestrické - půdní, aerofytní a endolitické společenstva, hlavní charakteristiky, odlišnost metodického přístupu (J. Elster).7. Fyziologie stresu, aklimace, adaptace, obrana proti stresu na různých fyziologických a metabolických úrovních - změny ve struktuře a složení membrán, tvorba specifických obranných látek, změny v enzymové a metabolické aktivitě, vliv nízké teploty, klasifikace mikroorganismů vzhledem k teplotě (J. Elster).8. Záření, typy záření, rozsahy hodnot v polárních ekosystémech, adaptace na účinky viditelného spektra a na UV složky záření, kvalita a kvantita, fotosyntéza a fotoinhibice, ochranné mechanismy (J. Kvíderová)9. Voda (osmotický tlak), vysychání a vymrzání, zasolení, osmotický a iontový efekt, produkce specifických látek chránících buňku před poškozením vysycháním a vymrzáním (J. Elster).10. Evoluce mikroorganismů v polárních oblastech, biogeografie, endosymbióza, význam endosymbiózy v evoluci (O. Strunecký).11. Polární ekosystémy - pozemský analog mimozemských prostředí, definice a kategorie pozemských analogů, Experimentální místa v polárních ekosystémech (J. Kvíderová).12. Chladné pouště - analog Marsu, popis a porovnání fyzikálních a chemických parametrů, hypotetické ekosystémy a společenstva na Marsu. Mořský led - analog ledových měsíců vnějších planet, popis a porovnání fyzikálních a chemických parametrů, hypotetické ekosystémy a společenstva na ledových měsících (J. Kvíderová).Obsah cvičení:Cvičení doplní přednášky demonstrací a procvičením některých metod, které se používají při studiu mokřadních ekosystémů polárních oblastí. Součástí cvičení je bloková terénní práce, která je zaměřena na studium biodiverzity a produkce nárostových cyanobakterií a řas sezónně se rozvíjejících ve stagnantních a tekoucích biotopech v průběhu jarní záplavy. Studenti s pomocí speciálních nosičů změří v systému několika rozdílných mělkých tůní a řeky diverzitu a primární produkci nárostových společenstev a současně proměří ekologické parametry (profily fyzikálně-chemických parametrů), které ovlivňují rozvoj těchto společenstev.

Literatura

Beyer L. and Boelter M. (eds.) (2002) GeoEcology of Terrestrial Oases Ecological Studies, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg. Callaghan TV et al. (2005) Arctic Tundra and Polar Desert Ecosystems 243 - 353. Arctic Climate Impact Assessment. Cambridge University Press pp. 1039. Campbell B, Claridge GGC (1987) Antarctica: soils, weathering processes and environment. Cambridge. Fogg GE (1998) The biology of polar habitats. Oxford University Press, Oxford. Friedmann EI (ed.) (1993) Antarctic microbiology. Wiley-Liss, NewYork. Fuller B, Lane N. and Benson EE (eds.) (2004) Life In The Frozen State. Taylor and Francis, London, pp. 111- 149. Tedrow JCF (1977) Soils of the polar landscapes. Rutgers University Press, New. Vincent WF, Laybourn-Parry J. (eds.) (2008) Polar Lakes and Rivers: Limnology of Arctic and Antarctic Aquatic Ecosystems. Oxford University Press. Vincent WF (1988) Microbial ecosystem of Antarctica. Cambridge University Press.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2014/2015).Jazyk kurzu se může alternovat - sudé roky v češtině, liché roky v angličtině.

Garant

doc. Ing. Josef Elster, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Elster, CSc.Mgr. Jana Kvíderová, Ph.D.Mgr. Otakar Strunecký, Ph.D.doc. Ing. Josef Elster, CSc.Mgr. Otakar Strunecký, Ph.D.