Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plánování a hodnocení ekol. exp. (KBO / 332)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 332 - Plánování a hodnocení ekol. exp., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Obecná vědecká metoda, testování hypotéz, korelace a kauzalita, konfirmativní a explikativní analýza dat. Úloha experimentu, experiment v terénu a na úrovni společenstva a ekosystému - teorie a praktická omezení. Typy experimentálního uspořádání. Latinské čtverce, bloky. Pseudoreplikace a jejich důsledky. Hodnocení experimentů se zvláštním důrazem na různé modely ANOVy a jejich vztah k experimentálnímu uspořádání. Hodnocení variability populace v prostoru a čase ("pattern analysis", míry fluktuací populace). Hodnocení zákonitostí ve složení společenstev (metody mnohorozměrné analýzy: míry podobnosti, mezidruhové vazby, klasifikace, gradientová analýza; vztah klasické cenologie a numerických přístupů; užití mnohorozměrných metod pro explikativní a konfirmativní analýzu dat, především pro hodnocení experimentů). Ukázky modelových příkladů: od plánu experimentu, přes určení nezbytného počtu pozorování a statistické zpracování k biologické interpretaci výsledků.Obsah cvičení:Ve cvičeních jsou prakticky aplikovány metody, a to pomocí příslušných statistických balíků.

Literatura

Jongman R. H. et al. (1987): Data analysis in community and landscape ecology. - Pudoc, Wageningen. Lepš, J. & Šmilauer, P. Mnohorozměrná analýza ekologických dat. Pravidelně obnovovaná verse na internetu. " http://botanika.bf.jcu.cz/suspa/vyuka/materialy/skripta.pdf. Lepš J. & Šmilauer P (2003).: Multivariate analysis of ecological data using CANOCO. Cambridge University Press.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.doc. RNDr. Petr Šmilauer, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.doc. RNDr. Petr Šmilauer, Ph.D.prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.doc. RNDr. Petr Šmilauer, Ph.D.