Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační ekologie (KBO / 334)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 334 - Populační ekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Populace: pojmy a vlastnosti, uspořádání v prostoru. Zvláštnosti populační ekologie rostlin. Růst populace, pojmy a vztahy, modely. Základy ekologické populační genetiky. Vztahy mezi organismy: úvod a kompetice, modely (Lotka-Volterra, Tilman). Kompetice: praktické studie. Predace: taktika a strategie kořisti a predátora. Další vztahy mezi organismy: od parazitismu k protokooperaci, mutualismy. Mechanismy regulace populací a životní strategie: r-K kontinuum, Grime, Southwood. Populační struktura společenstva, modely koexistence druhů, dynamiky společenstev. Společenstvo v ekosystému: struktura a funkce ekosystému, trofické a energetické vztahy.Obsah cvičení:Cvičení jsou určena k seznámení se s demonstrčními modely populační ekologie (Populus, EcoBeaker) a hodnocení populačně ekologických dat.

Literatura

Begon M., Harper J. L. and Townsend C. R. (1990): Individuals, populations and communities. 2. ed., 945 pp., Blackwell,Cambridge. Begon M., Mortimer M. (1986): Population ecology: a unified study of anuimals and plants. 2. ed. 200 pp., Blackwell, Oxford. Silvertown J. W., Lovett Doust J. (1993): Introduction to plant population biology. 3. ed. Blackwell, Oxford.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.prof. RNDr. Jan Lepš, CSc.