Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeobotanika (KBO / 347)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 347 - Archeobotanika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Archeobotanika, využití oboru v botanice a archeologii. Hlavní časopisy a směry bádání. Nálezová prostředí v otevřené krajině (rašeliny, nivy, jezera, spraše, písky atd.). Nálezová prostředí antropická (vesnice, města, hrady atd.). Tafonomické procesy. Transformace v živé kultuře a v archeologických uloženinách (odpad, dekompozice, selekce, uchování). Význam komplexní archeobotanické analýzy. Dřevo. Dendrochronologie a xylotomická analýza. Vrstvy o objekty zemědělského pravěku. Tradiční plodiny a užitkové rostliny Starého světa. Středomoří ve starověku. Koncentrované uloženiny doby římské. Středověk. Koncentrované uloženiny městských středisek. Archeobotanické soubory novověku. Importy z Nového světa. Metody odběru archeobotanických vzorků. Synantropní vegetace v archeobotanických souborech. Plevely a jejich využití v interpretaci archaického zemědělství. Archeobotanické soubory z Afriky. Archeobotanické soubory z Asie a Ameriky.Obsah cvičení:Cvičení volně navazují na přednášky.

Literatura

časopis Environmental Archaeology. časopis Vegetation History and Archaeobotany. D. Zohary – M. Hofp, Domestication of Plants in the Old World. Oxford. 1988. J. Evans – T. O´Connor, Environmental Archaeology. Principles and Methods. Sutton 1999. J. M. Coles – A. J. Lawson (eds. ), European wetlands in Prehistory. Oxford 1987. U. Körber-Grohne, Gramineen und Grünlandvegetationen vom Neolithikum bis zum Mittelalter in Mitteleuropa, Bibliotheka Botanika 139, Stuttgart 1990. U. Körber-Grohne, Nuztpflanzen in Deutschland. Stuttgart.

Požadavky

Periodicita: předmět běží ve studijních letech začínajících lichým rokem, např. 2011/2012.

Garant

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.