Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie obnovy I. (KBO / 420)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 420 - Ekologie obnovy I., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1) Úvod – terminologie, historie a cíle oboru; otázka cílového stavu (target ecosystems and communities), odlišnosti v různých částech světa. 2) Hlavní ekologické principy jako základ obnovy ekosystémů – teorie sukcese, metapopulace a species pool concept, vztahy produktivity a diversity, expanzívní a invazní chování druhů a možnosti jejich omezování, interakce mezi organismy (herbivorie, mykorrhiza apod.) a jejich význam v ekologii obnovy. 3) Meodika plánování projektů obnovy – základní principy, definice cílů; poznámky k technickému provádění projektů – úskalí, limitace, očekávání; monitoring a zpětná vazba. 4) Příklady obnovy v jednotlivých typech prostředí a jejich specifika, konkrétní příklady. Vodní a mokřadní ekosystémy. 5) Luční ekosystémy. 6) Lesní ekosystémy. 7) Rekultivace silně narušených a zničených území. 8) Využití spontánní a řízené sukcese při obnově ekosystémů I – obecné principy, omezení a doporučení. 9) Využití spontánní a řízené sukcese při obnově ekosystémů II – konkrétní příklady. 10) Diskusní seminář na téma možností ekologie obnovy v České republice. 11) a 12) Referáty studentů - vlastní návrhy konkrétních projektů obnovy, jejich oponentura a diskuseObsah cvičení:Celodenní exkurse – obnova vegetace v granulitovém a vápencovém lomu; obnova druhově bohatých, xerotermních trávníků v NPR Vyšenské kopce.

Literatura

časopis Restoration Ecology, roč. 1 -10. Harker et al. 1999. Landscape restoration handbook. Lewis Publ., Boca Raton. Jordan W.R. et al. (eds.) 1988. Restoration ecology. Cambridge Univ. Press. Luken J.O. 1990. Directing ecological succession. Chapman and Hall. London. Urbanska K. et al. (eds.) 1997. Restoration ecology and sustainable development. Cambridge University Press.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

prof. RNDr. Karel Prach, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Karel Prach, CSc.prof. RNDr. Karel Prach, CSc.