Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj středoevropské krajiny (KBO / 423)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 423 - Vývoj středoevropské krajiny, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Vývoj krajiny, kvartérní geologie, environmentální a krajinná archeologie. Kvartérní cyklus a jeho příčiny, klimatické změny, paleogeografie. Kvartérní flóra a fauna, člověk v pleistocénu jako součást ekosystému. Holocén, současné metody studia. Velké oteplování a mezolit. První zásahy do krajiny. Pyloanalytika, nejdůležitější evropské profily a čtení analýz. Historické zemědělské systémy. Archeobotanické nálezy a rozšíření kulturních rostlin ve střední Evropě. Archeozoologické nálezy. Domestikace zvířat. Vznik zemědělství a jeho rozšíření v Evropě. Počátky orného zemědělství a jeho vliv na krajinu. Doba bronzová a železná. Středomoří, severní barbarikum a dva typy lidského impaktu. Středověká kolonizace. Raný novověk. Nový Svět. Poslední staletí.Obsah cvičení:

Literatura

G. Lang, Quartäre Vegetationsgeschichte Europas. Jena-Stuttgart-New York 1994. H. Küster, Geschichte der Landschaft in Mitteleuropa. München. J. Beneš, Vývoj středoevropské krajiny. České Budějovice-Prachatice 1996. M. Bell – M. J. Walker, Late Quaternary Environmental Change. New York 1992. N. Roberts, The Holocene. An Environmental History. Oxford 1991.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 1999/2000).

Garant

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.