Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie lesa - cvičení (KBO / 424)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 424 - Ekologie lesa - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah cvičení:Studenti budou participovat na projektu aplikovaného výzkumu. (Např. pro rok 2007 bude.cílem stanovení biotopových preferencí ohroženého střevlíka Rhyssodes sulcatus ve Staré oboře u Hluboké nad Vltavou, poslední lokalitě tohoto druhu v Čechách, v dalších letech podobný projekt běžící v daném roce.) Na vybraných plochách zmapujeme polohu padlých kmenů (pomocí GPS a fotomap), budeme zaznamenávat parametry porostu (druhové složení a věková struktura, zakmenění, objem mrtvého dřeva, podrost apod.) i padlých kmenů (druh stromu, průměr kmene, stupeň rozpadu), obsazených i neobsazených střevlíkem R. sulcatus. Získaná data pak studenti statisticky zpracují.Součástí cvičení bude exkurze zaměřená na tradiční způsoby lesního hospodaření.

Literatura

Konvička, M., Čížek, L. & Beneš, J. (2004) Ohrožený hmyz nížinných lesů: ochrana a management. Sagittaria, Olomouc 79 pp. (*.pdf na http://www.entu.cas.cz/~cizek/). Vera, F.W.M. (2000) Grazing Ecology and Forest History. CABI Publishing, Wallingford, UK. 506 pp.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2000/2001).

Garant

doc. Mgr. Jiří Doležal, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Doležal, Ph.D.